Головна Новини Бізнес економіка Думку МВФ про завищений курс долара прокоментували українські експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Думку МВФ про завищений курс долара прокоментували українські експерти

МВФ прийшов до висновку, що нинішній курс долара США значно завищений (на 6-12 відсотків)

18 липня 2019, 14:56 comments3307
Поділіться публікацією:
Думку МВФ про завищений курс долара прокоментували українські експерти


Президент США Дональд Трамп також висловлює невдоволення тим, що курс долара дуже високий і внаслідок цього перешкоджає американському експорту. Ситуацію виданню "Коментарі" пояснили експерти.


"На сьогоднішній момент головним фактором, який впливає на курс долара США і євро, є темпи зростання ВВП. У США він росте значно швидше, ніж в країнах ЄС. МВФ побоюється, що буде дисбаланс, який рикошетом вдарить по економіці США", — говорить голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко.


Як пояснює економіст, зараз ми маємо ситуацію, коли в світі — дуже багато доларів і мало американських товарів.


"Якщо економіка США буде валитися з-за того, що наробили багато "порожніх доларів", це стане справжньою "бомбою". І зачепить багатьох. Тому і експерти і просять дати шанс євро, зміцнити його, щоб не формувався дисбаланс", — підкреслює Охріменко.


За останні кілька років в умовах досить високих процентних ставок доларові фінансові інструменти були особливо популярні серед інвесторів, відзначає фінансовий експерт Олексій Кущ.


"Єврозона кілька років знаходиться в зоні нульових процентних ставок, — говорить він. — Відповідно, всі фінансові інструменти, які номіновані в євро, приносять інвесторам значно менший дохід, ніж доларові. Федеральний резервний банк США підвищив базову ставку до діапазону 2,25-2,5% . І це призвело до того, що прибутковість казначейські облігації США знаходиться в діапазоні 2,5-3%. Це досить багато для таких надійних фінансових інструментів. І викликало приплив інвестиційних капіталів на американський борговий ринок".


В минулому році такі процеси призвели, за словами експерта, до т. зв. "валютопаду" на ринках. Зокрема, девальвували турецькі ліри, аргентинські песо.


"Інвестори віддають перевагу вкладати в американські надійні облігації. А це сформувало підвищений попит на долари. І сприяло зростанню його курсу по відношенню до основної лінійки світових валют, — продовжує Кущ. — В внаслідок цього досить тривалий час існує диспропорція в базових процентних ставках. І, на думку експертів, протягом останніх років курс долара, дійсно, завищено приблизно на 10%. А курс євро, відповідно, занижений".


За словами експерта, для європейців ситуація вигідна тим, що стимулює експорт товарів ЄС на американський ринок. При цьому знищується експорт американської продукції на місцеві ринки, в тому числі в Європу.


"Схожа ситуація була у 80-х, коли під час президентства Рейгана сталося "Угода Плаза" (Plaza Accord) — по імені однойменного готелю у Нью-Йорку. Тоді представники G5 (країн "Великої п'ятірки", в яку тоді входили США, Великобританія, Франція, Німеччина, Японія) підписали угоду про проведення цільових валютних інтервенцій, спрямованих на зниження курсу долара і зміцнення курсу валют країн-учасниць п'ятірки, — продовжує Кущ. — Американська економіка тоді вийшла з рецесії, а  той період увійшов в історію  як сім міцних років періоду Рейгономики. Але для інших країн це мало катастрофічні наслідки. Та ж Японія увійшла в дефляційну пастку та отримала кризу — з низькими темпами економічного зростання".


Зараз розглядаються два основних варіанти зниження доларового навантаження: або в рамках МВФ буде досягнуто якусь угоду про транснаціональне проведення скоординованих валютних інтервенцій. Або США самі підуть на це, знецінивши долар і зміцнивши валюти країн-торгових конкурентів (ті ж Китай, Індія). За словами фінансового експерта, якщо все відбудеться в односторонньому порядку, наслідки будуть більш руйнівні.


"Це впливає на Україну наступним чином: слабкий долар не так тисне на гривню. Наша гривня буде зміцнюватися по відношенню до долара, але знецінюватися по відношенню до євро, — пояснює Кущ. — Це добре для нашого експорту, який переважно оплачується в доларах. Але погано в розрізі енергетичного імпорту, оскільки дешевий долар — це завжди дорога сировина, в першу чергу нафта, газ, вугілля. Але ми виграємо від зростання експортних цін на метал, залізну руду, можливо зерно. Ослаблений тиск на курс гривні призведе до того, що інвестори в пошуках позитивної прибутковості будуть заходити на наш ринок. Загалом же експортери виграють, а їздити в Європу стане дорожче. У той же час, в "плюсі" виявляться наші трудові мігранти, заробляють в євро".

Як повідомляли "Коментарі", МВФ проаналізував динаміку долара США і прийшов до висновку, що курс американської валюти значно завищений.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!