Головна Новини Бізнес фінанси Коломоский програв суд у справі про іпотеку в Приватбанку
commentss НОВИНИ Всі новини

Коломоский програв суд у справі про іпотеку в Приватбанку

Верховний Суд відхилив касацію підконтрольної Коломойському фірми

19 липня 2019, 13:22 comments2631
Поділіться публікацією:
Коломоский програв суд у справі про іпотеку в Приватбанку

Велика Палата Верховного Суду встала на бік Національного банку в суперечці із ЗАТ "Ерлан" (ТМ "Біола"), підконтрольного бізнесмену Ігорю Коломойському, підтвердивши, що націоналізація ПриватБанку не є істотною обставиною для розірвання іпотечних договорів, повідомляє прес-служба НБУ.

Так, суд відхилив касаційну скаргу ЗАТ "Ерлан" з вимогою розірвання іпотечного договору з Національним банком з метою уникнути виконання зобов'язань за ним. Згідно з документом, "Ерлан" надавав в заставу майно вартістю 3 млрд грн. в якості забезпечення кредиту рефінансування ПриватБанку. На думку позивача, входження НБУ в капітал ПриватБанку стало істотною зміною обставин.

"Верховний Суд погодився з правовою позицією Національного банку... Сьогодні майнові поручителі за кредитами рефінансування ПриватБанку намагаються в судах розірвати іпотечні договори, посилаючись на істотну зміну обставин. Загалом суди першої та апеляційної інстанцій вже ухвалили більше 50 судових рішень на користь Національного банку, які набрали законної сили. Однак рішення Великої Палати Верховного Суду від 2 липня є першим у цій категорії справ ухвалених на користь Національного банку судом найвищої інстанції, яке не підлягає оскарженню", — зазначив начальник Управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

У якості основних аргументів суд вказав, що зміна власників ПриватБанку не призвела до зміни обсягу прав та обов'язків сторін за іпотечним договором. А на час укладення договору іпотеки була законодавчо закріплена можливість зміни акціонера банку. Крім того, порушення ПриватБанком зобов'язань за кредитним договором не є істотною зміною обставин.

ВСУ також визнав, що довільного втручання держави в мирне володіння ЗАТ "Ерлан" своїм майном не було, оскільки компанія добровільно і за своєю ініціативою обмежила своє право власності на предмет іпотеки.

Також суд відхилив доводи ЗАТ "Ерлан" про порушення Нацбанком ст. 73 Закону "Про Національний банк України", який нібито відмовився від прийняття виконання ПриватБанком взятих на себе зобов'язань.

Як писали "Коментарі", раніше була оприлюднена схема виведення коштів з ПриватБанку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!