Розкрадання і "чорний нал": у чому звинувачують команду Кличка

Тільки за останні два місяці в активі столичних чиновників додалося з десяток нових кримінальних справ і рішень. Під прицілом самі ресурсні підприємства — "Київавтодор", "Київзеленбуд" і "Київтранспарксервіс"

Відправившись в тижневу відпустку мер Києва Віталій Кличко продовжує обмін люб'язностями з головою Офісу президента Андрієм Богданом. Днями останній опублікував пост з фотожабою (жартівлива картинка у соцмережі), де під фото київського градоначальника було написано: "Б... Поясніть мені нарешті, він-Андрій або Богдан". Кличко відповів фотографією на кайт-серфінгу: "Привіт Андрію і Богдану! Вавришу і Андрію, щоб хлопці не переплутали. Спорт виховує волю до перемоги. Чесної і відкритої, коли не збрешеш і не сховаєшся за чиюсь спину..." Але інтернет-тролінгом справа не закінчується — з величезною швидкістю в Реєстрі судових рішень збільшується кількість справ, де так чи інакше фігурує Київська міська адміністрація. Рішення і підозри стали з'являтися саме з травня — в основному після інавгурації Володимира Зеленського.

Арешт майна

Як вже писали "Вісті", Печерський райсуд Києва ухвалив рішення заарештувати нежитловий будинок в центрі Києва у дворі готелю "11 Mirrors", яка належить братові столичного мера — Володимиру Кличку. Будинок площею 1,4 тис. кв. м він придбав на аукціоні, для того, щоб розмістити там склад і кухню готелю.

Виробництво відкрили 23 липня за заявою директора фірми "Капітал", яка, судячи з реєстру, торгує медичними препаратами. А через три дні, 26 липня, будівлю вже було заарештовано. У заяві говорилося, що її передали в приватні руки незаконно і до цього причетні чиновники КМДА, народний депутат і посадові особи приватного сектора. Крім того, як повідомили в Держбюро розслідувань, Кличко вже викликали на допит в якості свідка по цій справі. А детективи НАБУ та ДБР проводять розслідування, що стосується можливої розтрати коштів при будівництві велопішоходного мосту між парками "Хрещатий" та "Володимирська гірка" — так званого мосту Кличко. Вони відкрили кримінальне провадження за фактом можливого привласнення 11 млн грн чиновниками КМДА.

Удар по "зеленбуду"

Цікаво, що це лише офіційно заявлена вершина айсберга. Як з'ясували "Вісті", паралельно активізувалася робота силовиків щодо інших столичних чиновників та комунальних підприємств. Тільки за останні два місяці в активі столичних чиновників додалося з десяток нових кримінальних справ і рішень. Під прицілом найбільш ресурсні підприємства — "Київавтодор", "Київзеленбуд" і "Київтранспарксервіс". Наприклад, "Київзеленбуд" проходить у справі про розкрадання 20,5 млн грн при проведенні капітального ремонту та благоустрою парку між проспектом Маяковського та вул. Оноре де Бальзака. За даними слідства, гроші перерахували, а робіт взагалі ніяких не проводилося.

Слідчі поліції Дарницького району перевіряють підприємство також на предмет можливого розкрадання 32 млн грн при капремонті парку Партизанської слави. А 14 травня Шевченківський суд обрав запобіжний захід у вигляді особистої поруки заступника голови "Київзеленбуду" Володимиру Ляховичу. Він підозрюється у розкраданні бюджетних коштів на суму 1,1 млн грн. Слідчий просив суд взяти його під варту, але суддя був лояльний. Цікаво, що Ляхович балотувався в нардепи по мажоритарці, але в Раду не пройшов.

Нові-старі справи

Раптово активізувалася робота і відносно давно забутих справ, зокрема, які стосуються паркувальних схем у місті. Про них "Вісті" неодноразово писали, але саме в кінці травня слідчі вирішили дати хід справі щодо корупції на підприємстві "Київтранспарксервіс", яке контролює всі паркувальні майданчики міста. Факти порушень посадовими особами цього підприємства були зафіксовані ще в 2017 році, але в суд матеріали передали тільки зараз. За даними слідства, чиновники в документах занижували кількість наявних місць на приватних парковках, щоб дохід з них не йшов у бюджет. "Під час досудового розслідування встановлено, що лише за півроку 2018 року посадові особи "Київтранспарксервісу" завдали збитків комунальному підприємству на суму понад 10 млн грн", — йдеться в матеріалах суду. При цьому, за даними слідства, більшість паркувальних майданчиків Києва контролюються однією і тією ж людиною, яка щодня збирає інформацію про кількість припаркованих автомобілів і суми "чорного налу".

Як раніше писали "Вісті", ще одна стаття чорного доходу цього підприємства — паркувальники "Київтранспарксервісу", які збирають данину з водіїв, хоча з серпня 2017 року ця сфера перейшла на безготівкові розрахунки. Як розповів виданню один з паркувальників, який працює в центрі, після офіційного звільнення з підприємства їм запропонували працювати в чорну. "У нас залишилися ті ж керівники, що і раніше. За великим рахунком нічого не змінилося, нас просто вивели зі штату", — сказав співрозмовник.

... І дороги

Крім того, правоохоронці вирішили в черговий раз перевірити правомірність дій скандальної фірми, яка починаючи з 2015 року отримувала регулярні підряди на ремонт доріг у столиці — "Онур Конструкціон Інтернешнл". Так, 24 травня Голосіївський суд дав доступ слідчим до низки фінансових документів, пов'язаних з діяльністю цієї компанії в Києві та регіонах. Слідство вважає, що "Київавтодор" і турецький підрядник ТОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл" не зовсім якісно провели ремонт проспекту Перемоги і ще цілого ряду столичних магістралей. Питання є до якості асфальту і старих бордюрів, які за документами видавали за нові.