Головна Новини Дайджест 2019 Звільнення Бно-Айріяна: Коломойський дав у штангу
commentss НОВИНИ Всі новини

Звільнення Бно-Айріяна: Коломойський дав у штангу

Через кримінальні справи і офшори олігарх не зможе поставити на місце губернатора Київської області людину Фельдмана

1 жовтня 2019, 16:36 comments12501
Поділіться публікацією:
Звільнення Бно-Айріяна: Коломойський дав у штангу

З початку вересня в Київській області тліє конфлікт між групою впливу Ігоря Коломойського в особі народного депутата Олександра Дубинського та новим головою Київської облдержадміністрації Михайлом Бно-Айріяном. Одна з його причин – небажання Бно-Айріяна призначати собі в заступники людину Коломойського Геннадія Слєпцова. У олігарха навіть пригледіли губернатору заміну, але в останній момент Кабмін відмовився затверджувати кандидатуру через низку кримінальних справ, які висять на кандидаті.

Перепалки в соціальних мережах і сепаратні переговори емісарів Коломойського з депутатами обласної ради, а також парламентаріями від Київської області щодо неприйнятності кандидатури Михайла Бно-Айріяна на посаді губернатора, знайшли своє логічне завершення. На минулому тижні в системі розкриття електронних декларацій чиновників з'явився документ з позначкою "декларація кандидата" від імені Олексія Чернишова. Значився він як раз кандидатом на Київську область.

Поява такої декларації "при живому" Бно-Айріяні, який не подавав у відставку, виглядає щонайменше дивно. Якщо не знати контексту. Справа в тому, що ще в середині серпня група Коломойського спробувала протягнути через приймальню Бно-Айріяна свою людину – Геннадія Слєпцова – на посаду заступника голови Київської області.

По суті Бно-Айріяну, якого вважають людиною спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова (разом вчилися у ВНЗ) і голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, спробували поставити "наглядача". Оскільки серед функцій Слєпцова мали бути "нагляд" за земельними та будівельними питаннями – найбільш "смачними" для регіональних чиновників.

Але чуда не сталося – Бно-Айріян відмовився призначати Слєпцова в силу особливостей біографії останнього. Після цього на сцені з'явився Дубинський і у властивій йому манері став, м'яко кажучи, критикувати губернатора з приводу і без.

Паралельно в ЗМІ та через телеграм-канали стала "прокачуватися" тема можливої відставки Бно-Айріяна, а на горизонті з'явився Олексій Чернишов, як потенційний кандидат на його заміну. Чому саме він?

picture

Харківський ділок 

Якщо коротко, то в ньому поєднуються одразу кілька важливих характеристик, які могли припасти до душі Ігорю Коломойському.

По-перше, Чернишов – бізнес-партнер Олександра Фельдмана по ринку "Барабашово" в Харкові, а Фельдман, в свою чергу, партнер Коломойського, серед іншого, і по лінії єврейських організацій. По-друге, Чернишов – бізнес-партнер відомого столичного "наглядача" за будівельним сектором Андрія Вавриша, а також не менш одіозного "наглядача" за Мін'юстом за часів попереднього міністра (який, за чутками, не втратив свого впливу досі) Андрія Довбенка. Ці двоє, як відомо, є наближеними до глави Офісу Президента Андрія Богдана – колишнього адвоката Ігоря Коломойського.

Однак у цих контактах і зв'язках не тільки сила Чернишова, але і слабкість. Ігор Коломойський і його оточення вирішили зіграти на випередження, вивісивши на сайті декларацій дані про доходи "претендента". Але не врахували, що в Кабміні, де розглядається його кандидатура (формально подати Президенту на підпис затвердженого кандидата на посаду голови обласної адміністрації має уряд), будуть дивитися і на інші джерела інформації, крім рекомендацій від олігарха.

Наприклад, на дані від правоохоронних органів, у яких є багато цікавої інформації про Чернишова. Зокрема, за даними силових структур, Чернишов фактично є довіреною особою Фельдмана не тільки в питаннях "білого" бізнесу, але й у питаннях виведення грошових коштів в іноземні офшорні юрисдикції за допомогою підконтрольних офшорних компаній. Більшість з цих коштів була отримана ділками від реалізації на ринку "Барабашово" контрабандних товарів.

Крім того, Чернишов причетний до організації шахрайських схем за переоформлення прав власності на об'єкти торгівлі на "Барабашово" на підконтрольні керівництву адміністрації концерну АТ "АВЕК і Ко" фіктивні компанії – "прокладки". З цього приводу є як мінімум два свіжих кримінальних провадження (12019220470002790 від 29.05.2019 і 12019220490003989 від 03.09.2019), розпочаті прокуратурою Харківської області за фактами самоуправства на території ринку з боку Фельдмана та Чернишова. Допитані свідки показали, що власники ринку вимагали та отримали з них по $40 тис. за встановлення торгових конструкцій і потім вимагали проводити нелегальні платежі за оренду на офшорні структури.

Ситуація мала публічний резонанс, коли в неї втрутився особисто мер Харкова Геннадій Кернес і вимагав від Фельдмана і Чернишова не тиснути на малий бізнес в місті.

За наявною в правоохоронних органах інформацією, зараз на "Барабашово" фіксуються окремі випадки використання в якості найманих працівників нелегальних мігрантів, торгівлі наркотичними речовинами і прекурсорами до них; неадекватної агресивної поведінки з боку охорони адміністрації концерну АТ "АВЕК і Ко"; торгівлі контрабандними товарами.

pictureКиївський слід і австрійський "запасний аеродром" 

Але харківська історія – це ще не весь "букет" "сюрпризів", які підніс Чернишов, як можливий кандидат на пост губернатора.

Справа в тому, що, за даними правоохоронних органів, Чернишова також підозрюють в організації протиправної схеми ухилення від оподаткування при реалізації в Києві інвестиційного проекту "Київська Бізнес-Гавань". Це великий амбітний проект у Деснянському районі Києва, який передбачав створення в районі Троєщини на Лівому березі індустріально-виробничого кластера загальною площею 330 га під державні гарантії.

В експертних колах КМДА зазначений бізнес-проект вважається однією з "найбільших економічних помилок" керівництва КМДА, оскільки податкові пільги для учасників інвестпроекту "Київська Бізнес-Гавань" перевищують очікувані надходження в міський бюджет Києва від їх бізнес-діяльності, "спотворюючи тим самим економічний ландшафт столиці". Сьогодні проект подають як "свіжий", хоча насправді він задумувався і отримав "благословення" на реалізацію у 2013 році за Олександра Попова.

Крім того, відомо, що Чернишов, під приводом залучення інвестицій, використовує австрійську інвестиційну компанію "VI2 Partners GmbH" для придбання в країнах Західної Європи об'єктів нерухомості та легалізації таким чином грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. За наявними даними з торгового реєстру Австрійської Республіки, засновниками інвестиційної компанії "VI2 Partners GmbH" виступають, крім самого Чернишова, Марк-Мило Любе і офшорна компанія з Британських Віргінських островів Standing Assets S. A.

Любе – типовий "фунт", хоч і має профільну спеціалізацію з питань нерухомості. Зокрема, в реєстрах він фігурує як власник австрійської компанії "Smartcom Holding GmbH", ексголова правління німецьких компаній "Magnat Real Estate AG" та "Magnat Real Estate Opport" (володіє об'єктами комерційної нерухомості по всій Німеччині). Вважається, що насправді Любе – це керуючий закордонних активів Чернишова. Standing Assets S. A., в свою чергу, є засновником окремих компаній Фельдмана, через цю фірму він виводить із "Барабашово" прибутки в офшори.

Всі ці факти, а також низка інших, які не підлягають публікації, стали, за даними джерел у Кабміні, причиною, по якій кандидатура Чернишова ніколи не пройде узгодження на посаду губернатора. Таким чином, незважаючи на злі пости Олександра Дубинського і тихе обурення Ігоря Коломойського, Бно-Айріян поки залишається у своєму кріслі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!