Головна Новини Дайджест 2019 Щоб припинити хабарі, потрібно завершити реформу
commentss НОВИНИ Всі новини

Щоб припинити хабарі, потрібно завершити реформу

Поки парламент ухвалює один за одним закони, що покликані полегшити життя бізнесу – зокрема будівельному – самі учасники ринку на межі бунту

23 жовтня 2019, 19:32 comments8586
Поділіться публікацією:
Щоб припинити хабарі, потрібно завершити реформу

Так само як інвестори, що вклали гроші у новобудови. Злітають з осі позиції ключових гравців, будмайданчики заморожуються без пояснення причин. Перспективи у забудовників спокійно вести бізнес далі, а у сотень тисяч покупців житла – колись вселитися у довгоочікувані новобудови – стають все туманнішими.

Але ж так добре все починалося – не більше, ніж 3-4 роки тому.

Токсичні гравці, які будували з порушенням всіх норм і правил, були нарешті зупинені і виведені з ринку. Решта перевели дух після кризи і заходилися будувати і здавати. Обсяги зданих квадратних метрів знову почали зростати з року на рік. Скажімо, загальна площа зданого в експлуатацію житла у 2017 році в порівнянні з 2016 роком збільшилася на 9%. Всі дозвільні процедури і узгодження, які замикалися на Держархбудінспекції, почали, нарешті, укладатися в терміни і – мало того – стали для забудовників ... безкоштовними! Тобто без хабарів. Так, і таке було.

У 2017-му набула чинності нова редакція закону про регулювання містобудівної діяльності, яка спростила категорійність складності: для об'єктів колишніх 1-2 категорій процедура отримання дозволів на будівництво була істотно спрощена, їх віднесли до так званого класу СС1, і від них тепер треба всього лише повідомити про початок робіт. Для об'єктів 4-5 категорій у дозвільній системі практично нічого не змінилося. Була введена будівельна амністія на самобуди (дачі, гаражі).

Запрацювала на практиці децентралізація – долю будівництв у регіонах вирішували підрозділи інспекції на регіональному рівні, що зрозуміло: на місці значно простіше оцінити якість кожного проєкту і вести за ним нагляд. Близько чверті всіх будмайданчиків по країні було віддано під контроль місцевим командам ДАБІ.

А у минулому році запрацювала система "Прозора ДАБІ", яка дозволяла учасникам ринку оформляти документацію на будь-яке будівництво без втручання регіональних структур. "В результаті всі великі інвестори, промислові компанії, такі як "Арселор", "Олсідз" почали отримувати свої пакети дозвільних документів безкоштовно", – зазначав у своєму розслідуванні ресурс "Цензор".

Крім системи "Прозора ДАБІ" стартували і кілька інших електронних сервісів у будівництві, які виключали втручання людського фактора і зводили нанівець корупційні ризики.

"Гройсман ставив Кудрявцеву завдання із проведення реформ, оскільки одним із найганебніших відставань для України у Світовому рейтингу легкості ведення бізнесу Doing business була складна бюрократія в архітектурно-будівельній документації. І ось склався парадокс – прем'єр-міністр щиро вимагає реформ. І також щиро вимагає збереження наявної системи відносин зі "смотрящімі"... – писав у розслідуванні "Цензор". – Кудрявцев підготував і Кабмін реалізував пакет реформ. ...за показником "Отримання дозволу на будівництво" за 2016-2018 роки Україна піднялася на 110 позицій!".

І раптом – миттєво все припинилося. Реформа загрузла. "Прозора ДАБІ" зависла.

Все просто. Через цю саму реформу "плани по хабарах" у налагодженій десятиліттями схемі почали валитися на очах.

От саме цей момент і став фатальним для тодішнього керівника ДАБІ Олексія Кудрявцева. Цікаво, що правляча влада ставила перед чиновником завдання – навести лад на будівельному ринку і зробити його прозорим. Але щойно це завдання почало виконуватися – керівника усунули.

Звільнення супроводжувалося великим скандалом, висмоктаним із пальця, і потужною інформаційною кампанією, якій позаздрив би інший політик. Оскільки іншого приводу не знайшлося (хоча дуже старалися!), була вигадана версія з "фальшивим дипломом" про вищу освіту, який нібито надав Кудрявцев під час прийому на роботу.

На захист реформатора виступили багато депутатів – були зібрані підписи зі 150 прізвищ і навіть, подейкують, самого тодішнього президента. Марно. "Схеми" перемогли всіх.

Потім уже з'ясується і вся правда про диплом – ніякий він не фальшивий. Але це вже нікого не цікавило. "Перекриття кисню" – особливо напередодні передвиборчої кампанії – боси корупції Кудрявцеву не пробачили.

На ринку запанував іще дужчий хаос, будівництва зависають пів року, суми "конвертів", за визнанням самих забудовників, тепер виросли в рази – якщо порівнювати з періодом до реформи.

А ім'я Кудрявцева в той же час вистрілює знову і обростає новими плітками і брудом. Явно хтось дуже нервується через те, що він може довести розпочате до кінця і намагається всіляко цьому зашкодити.


Автор: Дмитро Хмельницький



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!