Головна Новини Дайджест 2019 Мільйони від харківських КП і звинувачення податківців: що відомо про спонсорів кампанії Кучера
commentss НОВИНИ Всі новини

Мільйони від харківських КП і звинувачення податківців: що відомо про спонсорів кампанії Кучера

Спонсорами виборчої кампанії, в результаті якої чинний глава Харківської ОДА Олексій Кучер став депутатом Верховної Ради, стали власники кампаній, які фігурували у розслідуваннях про ухилення від сплати податків

22 листопада 2019, 12:44 comments10113
Поділіться публікацією:
Мільйони від харківських КП і звинувачення податківців: що відомо про спонсорів кампанії Кучера

Спонсорами виборчої кампанії, в результаті якої нинішній глава Харківської ОДА Олексій Кучер став депутатом Верховної Ради, стали власники кампаній, які фігурували у розслідуваннях про ухилення від податків. Крім того, дані підприємства неодноразово вигравали тендери збиткових харківських КП, пишет "Голос".

Згідно з документом на сайті Центральної виборчої комісії, сам Олексій Кучер вклав у свою передвиборчу кампанію 435 тисяч гривень. Хоча заощадження в розмірі майже 400 тисяч доларів дозволяли екс-адвокату самостійно оплачувати участь в гонці, до фінансування на добровільній основі підключилися ще четверо фізичних осіб. Євгена Буніна, Ганна Рязанцева, Павло Довбня і Юрій Шпынев допомогли кандидату від "Слуги народу" на 400 тисяч гривень. Всі внески були зроблені в один день — 1 липня.

Перша з зазначених "вкладників", за даними НАПК, є дружиною начальника операційного відділення харківського військового госпіталю Юрія Буніна. Згідно декларації, сім'я володіє двома машинами, а їх річний дохід склав 246 тисяч гривень. Втім, не можна сказати, що на підтримку кандидата подружжя вклало майже половину сімейного бюджету — заощадження медика склали $50 тисяч. Другий в  списку йде Ганна Рязанцева. Підприємець з таким ПІБ, за даними реєстру Міністерства юстиції, понад 15 років займається технічним обслуговуванням і ремонтом автомобілів.

BfvQ2KJ8TFLzr8dHX7LmjxU13.jpg

Скріншот з фінансового звіту на сайті ЦВК

Двох інших учасників об'єднує не тільки бажання профінансувати виборчу кампанію Олексія Кучера, але і спільний бізнес. Згідно з даними з відкритих джерел, Юрій Шпинев є бенефіціаром шести підприємств: "Служби безпечної парковки" і ТОВ "Шеквуд" в Південному, ТОВ "Transoil" в Мерефі, а також "Території виробництва", "НЛБ Груп" і "СК Трейд ЛТД" в Харкові. Другим власником останньої є Павло Довбня. Крім того, він обіймає посаду директора компанії "СК ДМ", власником якої раніше був ще один бізнес-партнер Шпинева — Павло Крамчанинов.

Не можна не відзначити успіхи цих підприємств на тендерах харківських комунальних підприємств. Зокрема, ТОВ "СК ДМ" в 2017 році отримало від "Харківміськліфт" більше семи мільйонів гривень. Ще 759 тисяч у національній валюті принесло компанії, яку зараз очолює Павло Довбня, КП "Харківське ремонтно-будівельне підприємство".

Втім, ці суми не зрівняються з результатами "СК Трейд-ЛТД". Компанія, бенефіціарами якої є Юрій Шпинев і Павло Довбня, виграла тендери на суму понад 40 мільйонів гривень. Зокрема, вже згадуване "Харківське ремонтно-будівельне підприємство" уклало з фірмою угоди на 21 мільйон. За рахунок цих коштів "СК Трейд-ЛТД" постачав самоскиди, автопідйомники та іншу техніку. Крім того, 8,7 мільйонів було отримано від "Харьковжилстроя", майже 7 — від "Харківміськліфт" і 3,2-3,6 мільйонів у національній валюті від "Харків-Сигналу" і КП "Інженерні мережі". Таким чином, спонсорами виборчої кампанії нинішнього глави ХОДА стали власники компаній, які отримали мільйони від збиткових харківських КП.

lq5PkQu5YABqEPC0q28rhuSH_.jpg

Скріншот документів з сайту Prozorro

Підприємства спонсорів нинішнього губернатора неодноразово фігурували в судових розглядах. Зокрема, у 2013 році громадянин України стверджував, що шахраї незаконно переписали його нерухомість на іншого чоловіка, а той продав майно "Території виробництва". Крім того, до 2017 цієї компанії довелося повернути власникові 18 нежитлових приміщень, якими вона незаконно володіла.

ТОВ "Transoil", в свою чергу, неодноразово вигравало суди у Обласної державної податкової інспекції, проте в 2012 році фірму звинуватили в "розпилюванні" 1,5 мільйонів гривень на ремонт харківської окружної. За даними слідства, в документах була вказана товщина асфальтного покриття в 9,7 сантиметрів, у той час як реальна була майже вдвічі менше. Пізніше в цьому ж з'явилися і інші компанії, які зараз мають відношення до Юрія Шпиневу: "СК Трейд ЛТД" та "Интершоп" (у ній він засновник і директор). Ці підприємства отримали через замовника 7,5 мільйонів гривень з держбюджету. Втім, і це справа закінчилася для ТОВ "Transoil" успішно — судді Лозівського та Жовтневого райсудів послідовно відхилили сім клопотань про обшуки.

QWqTlUmvDIEvCNZbUkeP21xYE.jpg

Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

"НЛБ Груп" згадувалася як один з контрагентів сільськогосподарського підприємства "Любава-1", яке силовики називали фіктивним. Зараз дане господарство називається "Агронано" і числиться великим податковим боржником.

Втім, у 2018 році фігурантами схожого розслідування стали вже "НЛБ Груп", "Люксел", "СК ДМ", "СК Трейд ЛТД" та "Харьковжилстрой-Інвест". За даними силовиків, підприємства, які контролював один чоловік, ухилилися від сплати податків на суму 3,6 мільйона гривень. Зокрема, фірма "СК ДМ" мала господарські відносини з п'ятьма компаніями, директори яких зізналися, що вони підставні особи. Деякі її бізнес-партнери перебували на тимчасово окупованих територіях. У серпні 2018 року на частину майна фігурантів був накладений арешт. Апеляція з вимогою відправити під нього всі речі була відхилена.









Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

Розслідування продовжилося в травні нинішнього року. 6 червня слідчий ГФС Марина Сбітнєва домоглася часткового доступу до документів компаній, які очолювали вищезгадані "фунти". А вже 19 липня співробітниця податкової подає декларацію про звільнення. За дивним збігом, всього за два дні до парламентських виборів, де народним депутатом був обраний Олексій Кучер. В чию виборчу кампанію вклали 200 тисяч гривень нинішній бенефіціар "СК ДМ" Павло Довбня і його бізнес-партнер по "СКТ Трейд ЛТД" Юрій Шпынев. І чиїм помічником у парламенті став син останнього — Леонід Шпинев.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://golos.ua/i/718445
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!