Головна Новини Дайджест 2019 «Весільний генерал» президента Зеленського: як губернатор Дніпропетровщини керує регіоном
commentss НОВИНИ Всі новини

«Весільний генерал» президента Зеленського: як губернатор Дніпропетровщини керує регіоном

Губернатор Дніпропетровщини Бондаренко на займаній посаді показав некомпетентність, відсутність системного підходу до найбільш складних проблем регіону

25 листопада 2019, 09:59 comments9510
Поділіться публікацією:
«Весільний генерал» президента Зеленського: як губернатор Дніпропетровщини керує регіоном

Випробувальний термін, який призначив Володимир Зеленський голові Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександру Бондаренко, закінчується. Звичайно, не нам оцінювати ефективність роботи чиновника, але, схоже, за короткий час роботи на чолі області він успішно провалив головні завдання і підставив голову держави по найчутливішим напрямами, пише видання 49000.com.ua.

Область – це не підприємство і навіть не завод. Особливо, така, як Дніпропетровська. На її території сміливо може поміститися кілька відомих князівств, а по населенню — пара європейських країн. Тут завжди цінували вміння працювати, а не говорити. А керівників оцінювали не за прес-конференціях, а по здатності вникати в деталі і специфіку. На жаль, останньої "чесноти" новоспечений губернатор не має.

У спробі оцінити ефективність першої особи області ми звернулися до мерів міст, глав ВІДГ і бізнесменам з одним питанням: "як ви можете охарактеризувати керівника області?". Відповідь нас вразила. Крім звичних "десантник" і "фантазер", практично всі наші співрозмовники характеризували його як "весільного генерала", який не здатний приймати самостійні рішення і основна задача якого — демонструвати бурхливу діяльність. На їх думку, новий молодий губернатор дуже швидко підпав під вплив тіньових керівників регіону. Серед них —Святослав Олійник, який нещодавно став головою облради , близький до олігарха Коломойського, і наближені до Олійнику депутати ВР "від Коломойського" — Демченко, Северин та Бородін.

uKXjIT7fGQl9qNMJJROMnUl8z.jpg

Новий губернатор — як нова мітла?

Навіть за короткий час глава регіону міг і просто зобов'язаний був виявити і артикулювати найбільш складні і болючі питання і позначити наміри (а краще — зрозумілі людям кроки) щодо їх вирішення. Однак ставленик Зеленського в області вирішив почати... зі скандалу. І — почав валити все на "папєрєдніків". Бондаренко звинуватив попередню команду  ОГА, яка працювала з 2015 р. під керівництвом Валентина Резніченка, у "відкатах" і "схемах" при проведенні численних будівельних робіт в регіоні.

Дійсно, в період президентства Порошенко і роботи команди Резніченка в області активно ремонтували дороги, створювали важливі соціальні об'єкти: будували нові та модернізували існуючі школи, садочки, лікарні, спортивні комплекси і т. п. Новий губернатор вирішив одним махом викрити попередників... І попутно санкціонував блокування оплати за виконані роботи підрядним організаціям. Бондаренко відрапортував про "скорочення корупційної складової" та міфічної економії 70 мільйонів гривень. А на ділі — змусив підрядників урізати кошторису, по суті — скоротити або не виплатити зарплати робітникам. Ні через тиждень, ні через місяць підрядники гроші так і не побачили. В результаті без грошей вже кілька місяців перебувають будівельники, а цілий ряд об'єктів, які будувалися в області, перетворилися на довгобуди — з абсолютно незрозумілими перспективами.

Селян не почули, жирний мінус до іміджу президента домалювали

У жовтні-листопаді область, як і всю Україну, стрясали земельні бунти. Селяни протестували проти майбутнього продажу землі, яку наполегливо просуває глава держави Зеленський та його партія "Слуга народу" парламенті.

Дійшло до того, що аграрії з допомогою сільгосптехніки на кілька годин перекрили трасу державного значення, що веде в Дніпро Павлограда.

GYhG14Ed9ImSpcNFWSGWDVWuu.jpg

На протести людей чомусь вперто не реагувала влада регіону. Дивно, адже саме голова обласної держадміністрації — прямий представник президента в регіоні. І губернатор разом з підпорядкованими безпосередньо зобов'язаний втілювати на місцях політику глави держави. В т. ч. — по земельному питання.

Скасування мораторію на продаж землі — питання складне. Величезна маса людей на селі виступають різко проти ініціатив президента. Та діюча влада могла б щосили зайнятися роз'ясненням нововведень і переваг продажу землі. Викривати ті міфи, які існують навколо цієї реформи.

Однак для цього губернатору та його команді треба зустрічатися з людьми. Прямо скажемо — обуреними і злими. Напевно, набагато зручніше створювати видимість активної керівної роботи в зручному кріслі, ніж їхати до людям в сільські райони, спілкуватися в нетоплених сільських клубах та фермерських господарствах

Повна пасивність та інертність губернатора Бондаренка призвели до посилення великого числа трудівників села і фактичного провалу президентських ініціатив щодо продажу землі Дніпропетровщині. У підсумку намісник глави держави в регіоні недопрацював, і недокоммуницировал домалював жирний мінус до іміджу президента в області.

xX6s38kGshuati07UJBHVSRMB.jpg

Область потерпає без води, а губернатор п'є "Боржомі" з олігархом?

На Дніпропетровщині, яку так несподівано очолив харків'янин Бондаренко, є величезний набір серйозних проблем, за вирішення яких повинна відповідати регіональна виконавча влада. Крім інфраструктури, яка перебуває у вкрай важкому стані, в області зростає реальна, а не формальна безробіття, прогресує злочинність, складна ситуація з екологією.

Прямо цієї осені в області знову зросли тарифи на воду, що знову вдарило по кишені громадян. При цьому обласна влада ніяк не відреагувала на події — мовляв, все в порядку речей.

Інфраструктурний розвал системи водопостачання прогресує, а якість води залишається страшним. Практично кожен місяць у містах та районах області відбуваються аварії на об'єктах водопостачання. Влітку 2018 р. Новомосковськ багато днів виживав взагалі без води. До такого неприємного результату призвела безгосподарність водоканальців і байдужість регіональних чиновників. У підсумку зневірені люди перекривали державну трасу.

Восени 2019 р. аварії систем водопостачання відбувалися в Марганці, Нікополі, Новомосковську та Павлограді. У вересні 2019 р. стався водний колапс в Вільногірську. Через аварії на водозаборі з кранів у будинках городян потекла моторошна смердюча рідина: шоковані люди займали черги до бювету, набирали воду з колодязя і пожежних машин.

Катастрофічно давно відсутнє нормальне водопостачання у військових містечок Черкаське і Гвардійське. З-за постійних аварій на старому водогоні військовослужбовці і їх сім'ї змушені митися з тазиків і носити воду в баклажках.

До речі, тільки відкрите обурення захисників України змусило нового губернатора звернути увагу на їх проблеми: він збирається витратити ще "два-три місяці на проектування", і тільки до літа 2020 року побудувати новий водогін. За умови, якщо влада області знайдуть 50 млн. грн. на будівництво.

Можливо, Олександр Вікторович не знає, але ще в минулому році проект будівництва нового водогону у Вільне – Гвардійське вже був розроблений. Навіть провели тендер на Prozorro і уклали договір з переможцем на його будівництво. І якби пан Бондаренко не боровся б з неугодними підрядниками шляхом зупинки цільових платежів, у Гвардійському б побачили воду вже в грудні.

PUZmNxb4zB2bGpQ3lwLYMz6ua.png


У сухому залишку призначений Зеленським губернатор Бондаренко показав відверту некомпетентність, відсутність системного підходу до найбільш складним проблемам регіону, тяжіння до ефектним, але малозначимим для людей жестам, та ще й здійснював ряд поспішних і непродуманих кроків, якими серйозно розчарував багатьох мешканців районів.

У підсумку Олександр Бондаренко на посаді керівника області приніс величезний мінус для іміджу свого безпосереднього керівника — президента Зеленського. З яким жителі Дніпропетровської області пов'язували свої надії на зміни на краще. До речі, ще в момент призначення, у вересні 2019 р., Володимир Зеленський визначив "випробувальний термін" нового губернатора — до Нового року. Схоже, декому пора пакувати валізи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!