Головна Новини Дайджест 2020 Оновлена ДАБІ: чого насправді вдалося домогтися чиновникам
commentss НОВИНИ Всі новини

Оновлена ДАБІ: чого насправді вдалося домогтися чиновникам

Експерти говорять про явні недоліки у роботі новоспеченої голови інспекції Олени Костенко

14 січня 2020, 17:15 comments9060
Поділіться публікацією:
Оновлена ДАБІ: чого насправді вдалося домогтися чиновникам

Згідно з розпорядженням уряду від 27 грудня 2019 року № 1384-р, Олена Костенко тимчасово очолює обов'язки голови Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Нагадаємо, буквально за три дні до цього Костенко призначили першим заступником цього відомства. І вже через кілька днів на сайті ДАБІ з'явилася інформація, що в. о. голови відомства Олена Костенко провела попередній аудит інспекції і виявила безліч проблем, пов'язаних з обґрунтованістю видачі ліцензій і заходами контролю. Про це повідомляє сайт телеканалу ZIK.

На перший погляд, швидкості новоспеченої глави могли б позаздрити інші чиновники. Однак журналісти, проаналізувавши роботу інспекції, зробили інші висновки:

picture

Людина, яка керує інспекцією, ймовірно, не розібралася, що до видачі ліцензій головні інспектори будівельного нагляду не мають ніякого відношення — пишуть ЗМІ. Крім того, відповідно до законодавства, рішення про видачу ліцензії приймає орган, а перед цим питання розглядається на ліцензійній комісії. При цьому підписує ліцензії керівник, і не зрозуміло де в цьому процесі інспектор. Однак Костенко не згадала, що сама могла змінити склад ліцензійної комісії та включити туди своїх радників. В результаті, процес видачі будівельних ліцензій контролюють Сергієнко з Воробйовим — помічники, які могли реалізовувати сумнівні схеми в інспекції за часів Януковича.
Ще гіршою,за словами журналістів, є справа з концентрацією контрольних і дозвільних функцій в руках одного інспектора. Будучи керівником, Олена Костенко не може не знати, що інспектори дозвільних підрозділів не здійснюють перевірки на об'єктах.

picture

Що ж стосується "сліпих ліцензій", алгоритм їх проходження описаний трохи вище. Більше того, цей процес затверджено на законодавчому рівні. Дійсно є проблема, оскільки ліцензія не підтверджує здібності організації виконувати роботи, тому що за фактом є лише декларацією. І замість того, щоб виступити з законодавчою ініціативою щодо зміни ситуації, Костенко вводить до складу ліцензійної комісії своїх радників - вищезазначених Сергієнко і Воробйова. Як уже зазначалося, саме вони в 2012-2014 роках курирували дозвільний напрям в будівництві. В ті часи Сергієнко, повідомляє ZIK, виписав повноваження центрального апарату ДАБІ таким чином, щоб він міг у себе в підрозділі реєструвати декларації - свого роду централізація дозвільного процесу.


picture

Таким чином була утворена комісія, але процес публічним не став, так як ні одного представника громадськості в складі комісії немає. Більш того, Сергієнко є членом і цієї комісії і контролює, крім ліцензій, ще й дозвільні процеси. Костенко надає доручення щодо територій, видаючи дозволи та сертифікати на об'єкти СС2 після наказу. Наказ же нібито готує Сергієнко і вирішує, який дозвіл і кому дати. Таким чином, як зазначають ЗМІ, нівелювалося все, що було зроблено в останні три місяці після звільнення екс-голови ДАБІ Кузьміна. Так, у завершенні робочого тижня 11.01.2020 відсутня інформація рішень про видачу 32 сертифікатів і 41 дозволу. І це тільки за СС3.


picture


picture


picture

picture

З підсумків управління Костенко і радників можна журналісти виділяють наступні:
1. Централізували дозвільні процеси і взяли їх під свій контроль.
2. Взяли під "своє крило" ліцензування.
3. Нівелювали роботу останніх трьох місяців 2019-го у напрямку ліквідації корупційного тиску на територіальні органи.
4. Псевдоаудит, проведений новим керівництвом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!