Вчені назвали продукт з холодильника, що служить захистом від карієсу
Чим більше твердого сиру ви споживаєте, тим менше ймовірність розвитку карієсу
Індійські стоматологи дійшли згоди, що включення в щоденний раціон харчування твердого сиру запобіжить розвитку карієсу на зубах як дітей, так і дорослих.
Перш, ніж зробити таку заяву, медики провели дослідження.
У даній програмі взяли участь 75 добровольців у віці від 12-16 років. Фахівці оцінили рівень кислотності pH в порожнині рота піддослідних до і після вживання сиру, молока або йогурту без цукру. Рівень pH нижче ніж 5,5 підвищує ризик появи ерозії зубів і руйнування зубної емалі. Якщо ж показник кислотності більше ніж 5,5, на думку вчених, то ризик розвитку карієсу помітно зменшується.
Учасників експерименту розділили на 3 групи, кожній з яких протягом трьох хвилин слід вживати певну категорію продуктів. Перша група їла сир, друга - пила молоко, а третя - несолодкий йогурт. Важливим правилом після їжі було ополіскування порожнини рота водою. Вчені вимірювали рівень кислотності у кожного з добровольців через 10, 20 і 30 хвилин після їжі.
В результаті в учасників двох груп, які споживають молоко і несолодкий йогурт, не відзначалося ніяких змін рівня pH, а ось у тих випробовуваних, які їли сир, було виявлено швидке підвищення показників кислотності через 10, 20 і 30 хвилин після їжі. Таким чином було встановлено, що цей твердий сир має антікаріозной властивості.
Нагадаємо, що в США розробили новий матеріал для боротьби з карієсом.