Головна Новини Здоров'я онкологія Учені розповіли про небезпеку сну не в повній темряві
commentss НОВИНИ Всі новини

Учені розповіли про небезпеку сну не в повній темряві

Світло — головний регулятор вироблення гормону мелатоніну

25 липня 2019, 09:10 comments5209
Поділіться публікацією:
Учені розповіли про небезпеку сну не в повній темряві

У людей, які сплять не в повній темряві, збільшується ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань. Про це повідомляє видання "Сһапде".

"Зараз з'являється все більше даних про те, що є досить чіткий зв'язок між надлишковою освітленістю, насамперед, звичайно, у великих містах, і ризиком розвитку тих чи інших захворювань, насамперед йдеться про серцево-судинні та онкологічні", — сказав керівник центру медицини сну МДУ імені Ломоносова, лікар-кардіолог, сомнолог, кандидат медичних наук Олександр Калінкін.

Він пояснив, що світло — головний регулятор вироблення гормону мелатоніну, який дає клітинам організму сигнал про те, що настала ніч. За словами експерта, кожна клітина працює за своїми годинах, так що циклічність деяких процесів відрізняється від 24-годинного, а мелатонін дає команду на регулювання цього циклу.

"Змінюється не тільки робота функціональних систем — серцево-судинної, дихальної і так далі, а також змінюється активність геному, коли ми спимо, змінюється активність певних генів. Тому, якщо світло надлишкове, а у вечірній час ми використовуємо яскраве освітлення, комп'ютери, гаджети, це зрушує фазу вироблення мелатоніну на більш пізні години, відповідно, викликає у людини проблеми зі сном", — уточнив Калінкін.

Кращий час для засипання, за словами експертів, визначається посиленням відповідних біоритмів.

"В 21:00-22:00 починається секреція гормону мелатоніну, після 22 годин, коли його рівень досить високий, створюються найбільш сприятливі умови для засипання. Крім того, важливий ритм температури тіла, він у вечірні години теж починає змінюватися, внутрішня температура тіла падає, і, відповідно, це полегшує засинання, це відбувається теж після 22 години", — зазначили вчені.

Відомо, що інші вчені проводили дослідження в примітивних суспільствах — племенах в Африці і Південній Америці. Ці дані показали, що час засинання у людей, які позбавлені впливу цивілізації, визначається не моментом сходу і заходу сонця, а саме зниженням і підвищенням внутрішньої температури тіла.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що названі основні фактори, що впливають на сон людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!