Вчені знайшли протиотруту від самої отруйної медузи у світі

Протиотрути від її опіку раніше не існувало

Вчені припускають, що морська оса і зовсім може бути самою отруйною істотою на планеті – отрути однієї особини досить, щоб убити 60 осіб. Про це повідомляє видання "7mednews".

Дослідники з Університету Сіднея в рамках наукових дослідів виявили "молекулярну протиотруту", здатну блокувати симптоми опіку, якщо нанести її на уражене місце. Але є одна умова – це потрібно зробити протягом 15 хвилин після опіку.

Антидот повністю безпечний для людини, він зупиняє некроз клітин, знімає біль і навіть запобігає появі шрамів. Проте поки незрозуміло, чи здатний він запобігти серцевому нападу, який може бути викликаний отрутою медузи.

Щоб знайти протиотруту, австралійські вчені досліджували близько мільйона людських клітин, виділяли в них гени і додавали до них отруту, щоб перевірити, які з клітин зможуть вижити.

Відзначається, що морська оса водиться переважно біля берегів північної частини Австралії і частково в Південно-Східній Азії. У неї близько 60 щупалець, які можуть бути до трьох метрів в довжину.

Від опіків морської оси, які викликають нестерпний біль і примушують жертву помирати в нелюдських муках, за останні 100 років померло близько 100 осіб. Найчастіше ужалена людина навіть не встигає дістатися до берега, оскільки серцевий напад настає раніше, і жертва просто тоне. Також зареєстровані випадки, коли смерть від опіку наставала протягом всього чотирьох хвилин.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що біля узбережжя Британії виявили медузу розміром з людину.