Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Дослідники з Інституту медичних досліджень Гарвана (Австралія) провели цікавий експеримент. Його результати показники, що вживання однаковою по калорійності їжі в стані стресу і в спокійній обстановці по-різному впливає на жировідкладення в організмі – їжа, що поглинається при стресі, сильніше збільшує надлишок жиру.
Так, у дослідах з мишами гризуни в стані хронічного стресу набирали вагу швидше, ніж їх родичі, які зїдали такий же по калорійності корм, але жили у спокійних умовах.
Дослідники встановили: в ситуації стресу переїдання стимулюється білковою молекулою NPY, що виробляється в мозку у відповідь на сильні емоційні реакції, -причому, як у мишей, так і у людини. Коли в дослідах з мишами вчені блокували вироблення NPY в мигдалині мозку, миші, незважаючи на стрес і калорійну їжу, все ж не починали страждати від ожиріння.
Подальше вивчення проблеми допомогло вченим встановити, що саме стимулює викид NPY в мигдалині у відповідь на стрес. Таким фактором виявився значно підвищений рівень інсуліну.
"Через перевиробництво інсуліну нервові клітини мигдалини втрачають чутливість і перестають реагувати на гормон, який посилає сигнали про насичення. В результаті їжі вживається все більше", — констатували вчені.
Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що названий новий вид стресу, який продовжує життя.
Новини партнерів
Новини