Корисні поради: як вибрати стиглий і соковитий кавун
Вибір правильного кавуна – ціла наука
В Україні розпочався сезон кавунів. Зараз, на думку фахівців, можна купити ягоди, в яких відсутні нітрати. Але як правильно вибрати смачний і стиглий кавун?
- Розмір. Вибираючи кавун, не женіться за розміром. Ідеально поєднуються кавуни середньої величини — 5-7 кілограмів. Величезні кавуни можуть мати надлишок добрив.
- Колір. Кавун повинен бути контрастним. Темні і світлі смуги повинні бути максимально чітко позначені. Чим темніше смуги, тим ягода має більше поживних речовин.
- Хвостик. Він повинен бути сухим, але не відірваним. Занадто сухий хвостик означає, що кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Але сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали, він висох "по дорозі". Тому треба дивитися на місце його переходу в кавун. Хвостик проростає з так званої "гудзики". Краї цієї гудзики повинні бути сухими. А ось мокрий зелений хвіст — гарантія незрілого плоду.
- Кірка. Вона повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, кірку відколоти нігтем ви не зможете. Якщо ж кірка коричнева і волога — кавун переріс.
- Звук. Стиглий кавун повинен резонувати. Адже м'якоть зрілого плода має мікропорожнечі. По кавуну треба "шльопнути": його треба покласти на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його в бік. Він повинен віддаватися в лівій руці.
- Стиглість. Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе — плід стиглий.
Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що вчені з'ясували корисні властивості кавуна.