Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Вчені з'ясували, як нездорова їжа впливає на пам'ять
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені з'ясували, як нездорова їжа впливає на пам'ять

Під час досліджень вчені встановили, яка їжа порушує пам'ять

20 вересня 2019, 00:48 comments5581
Поділіться публікацією:
Вчені з'ясували, як нездорова їжа впливає на пам'ять

Вчені з Університету Нового Південного Уельсу досліджували вплив продуктів з високим вмістом жирів і цукру (наприклад, тістечок, печива і чіпсів) на когнітивні функції щурів.  

В експерименті щурів розділили на 4 групи.  Трьом з них дослідники протягом шести тижнів давали нездорову їжу.  Щури з першої групи протягом тижня споживали шкідливу їжу три дні поспіль, після чого чотири дні сиділи на здоровій дієті.  Для гризунів з другої групи ці інтервали становили 5 і 2 дні відповідно, а третя група харчувалася шкідливими продуктами протягом усього експерименту.  Остання група виступала в якості контрольної і харчувалася лише здоровою їжею.

Тварини проходили дві серії тестів на здатність запам'ятовувати об'єкти і місця їх розташування — на 16-18 і на 23-25 ​​день нездорової "дієти".  Перевірка пам'яті проходила в спеціальному боксі — коробці з чорного акрилу розміром 60х60х60 сантиметрів, підлога якої була розмічена на чотири квадрати.  Спочатку щурів привчали до порожнього боксу, запускаючи їх всередину на 10 хвилин два дні поспіль.  Після цього гризунів на 5 хвилин запускали в коробку, де в певних місцях були поставлені два об'єкти — ними могли бути керамічні кружки або алюмінієві банки.

Після того, як тварина вивчило обстановку, його видаляли з боксу на п'ять хвилин;  в цей час об'єкти і майданчик протирали етанолом, а потім або замінювали один з об'єктів, або пересували його в інший квадрат.  Після цих процедур щура повертали в бокс на три хвилини.

Просторову пам'ять оцінювали через індекс розпізнавання.  Цей параметр розраховувався як час, витрачений на дослідження нового або переміщеного об'єкта, співвіднесені до часу, витраченому на дослідження обох об'єктів в тестовому боксі.  Більш низькі значення цього параметра свідчили про погіршення якості розпізнавання.

Як показали дані досліджень, в залежності від частоти доступу до "джанк-фуду" у тварин в тій чи іншій мірі погіршувалася просторова пам'ять.  Чим більше днів поспіль щурі харчувалися шкідливими продуктами, тим гірше у щурів відтворювалася просторова інформація.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", стало відомо, у яких продуктах найбільше харчових добавок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://naked-science.ru/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!