Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
В осінньо-зимовий період, коли настає сезон застуд необхідно зробити все можливе для зміцнення імунної системи. І саме час згадати про журавлину, яка прекрасно зберігається і не втрачає своїх корисних властивостей.
Плоди журавлини з'являються на початку вересня, але збирають їх тільки пізньою осінню і навіть взимку. Ягода містить безліч корисних речовин і вітамінів, тому здавна славиться своїми лікувальними властивостями, які допомагають від різних недуг.
До складу плодів входить велика кількість вітамінів А, Е і С, а також групи В. Журавлина містить значну кількість клітковини, каротину і мінералів, таких як калій, фосфор, йод, магній, залізо і натрій. Тому варто вживати як свіжі, так і сушені ягоди, вони стануть прекрасним доповненням до йогурту, каші або випічки.
Народна медицина рекомендує використовувати журавлину при застуді, стенокардії, ревматичних захворюваннях, проблемах з сечовим міхуром, шлунком і підшлунковою залозою, а також при авітамінозі та постійній втомі.
Сполуки, що містяться в ягодах, зупиняють утворення тромбів і благотворно впливають на розширення кровоносних судин.
Вчені вважають, що антиоксиданти — проціанідини і фруктоза, які входят до складу плодів, запобігають прикріпленню бактерій (у тому числі кишкової палички) до стінок епітелію сечовивідних шляхів і сечового міхура, тим самим перешкоджаючи їх розвитку.
Крім цього, проціанідини захищають клітини від руйнівної дії вільних радикалів, знижуючи ризик виникнення раку. Згідно з деякими дослідженнями, завдяки журавлині рівень корисних антиоксидантів збільшується на 120 відсотків.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які осінні ягоди вважаються найбільш корисними для зміцнення здоров'я.
Новини партнерів
Новини