Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Американські вчені провели дослідження, результати якого підтвердили, що картопляне пюре підвищує витривалість організму, а отже допомагає спортсменам більш ефективно виконувати фізнагрузки.
Для участі в експерименті запросили 12 досвідчених велосипедистів, яким необхідно було здійснити 120-хвилинний велопробіг. Під час дослідження добровольців розділили на три групи: перша група споживала тільки воду, друга – (енергетичний) вуглеводний гель, третя – еквівалентну кількість вуглеводів, отриманих з картоплі.
В учасників пробігу відстежували рівень глюкози в крові, температуру тіла, інтенсивність вправ і шлунково-кишкові процеси.
Результати експерименту здивували, адже між показаннями другої і третьої групи не було суттєвої різниці, а значить картопля має таку ж дію, як і вуглеводні гелі. Учасники цих груп продемонстрували високі показники витривалості, порівняно з тими, хто вживав одну лише воду.
Але при цьому, велосипедисти з третьої групи мали проблеми з кишково-шлунковим трактом, зокрема, скаржилися на здуття живота та біль.
Відомо, що картопля — це вигідне джерело вуглеводів та поживних речовин, вона містить вітаміни B1, PP, B5, B6, C, а також багата на калій, магній, фосфор, залізо та цинк.
Сполуки, які присутні в овочі грають важливу роль у правильному функціонуванні всіх систем. Вони сприяють зниженню артеріального тиску і допомагають видалити зайву воду з організму.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що картопля здатна нормалізувати роботу серця.
Новини партнерів
Новини