Ягода здоров'я: чим корисна обліпиха та як її вживати
Обліпиху можна вживати як в свіжому, так і «замороженому» вигляді
Обліпиха здавна відома своїми лікувальними властивостями, тому повинна часто з'являтися в раціоні, особливо в осінній час. Її використовують як у кулінарії, так і в народній медицині для профілактики багатьох захворювань. Чим корисна ця ягода?
У складі обліпихи можна знайти велику кількість вітамінів і корисних речовин, які сприятливо впливають на весь організм. В першу чергу, вона – лідер за вмістом вітаміну А і С, які посилюють захист імунної системи, не даючи різним бактерій та інфекцій потрапити в організм.
Крім цього, обліпиха багата на залізо, фолієву кислоту, амінокислоти і калій. Вона позитивно впливає на травну, дихальну, серцево-судинну і нервову системи. Її варто вживати не тільки для лікування хвороб, але і для їх профілактики. Ягоду можна їсти як в свіжому, так і "замороженому" вигляді, адже вона не втрачає своїх корисних властивостей під час обробки. Найкраще з ягід обліпихи зробити варення, джем, масло або сік.
Однак, не варто забувати і про протипоказання. Лікарі не радять захоплюватися ягодою людям, які скаржаться на гепатит, панкреотит і сечокам'яну хворобу.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які осінні ягоди допоможуть зміцнити імунітет.