Американські вчені знайшли ліки для лікування синдрому Дауна

За прогнозами вчених, до 2050 року в світі буде жити вже більше 130 млн осіб з хворобою Альцгеймера

Американські вчені сконцентрувалися на вивченні кінази DYRK1, яка в останніх дослідженнях продемонструвала важливу роль не тільки в розвитку хвороби Альцгеймера, а й багатьох інших нейродегенеративних захворювань і навіть на синдромі Дауна. Новий препарат ефективний для зниження симптомів синдрому Дауна, а також впливає на початкові шляхи виникнення нейродегенеративних змін мозку, на відміну від більшості сучасних підходів, які борються вже з ознаками хвороби - скупченням токсичних білків.

Активність DYRK1 вважається ключовим фактором утворення токсичних бляшок бета-амілоїду і нейрофібрілярних клубків білка тау. Створений ученими препарат ігнібірует послідовність цих подій, попереджаючи пошкодження нейронів.

Тестування ліки під назвою DYR219 на мишах показало значну затримку у формуванні зачатків нейродегенерации. Інші експерименти підтвердили, що лікування скорочує кількість амілоїдних бляшок в мозку гризунів і покращує їх когнітивні функції.

Потім команда протестувала препарат для лікування синдрому Дауна. Ген DYRK1 розташовується на 21 хромосомі, яка є критичною при цьому захворюванні, пояснюють автори свою гіпотезу. Експерименти на мишах показали, що і тут ігнібірованіе DYRK1 знизило прояви хвороби, зокрема - поліпшило когнітивні функції.

Вчені підрахували, що якщо їх підхід зможе відстрочити початок захворювання хоча б на п'ять років, але це скоротить захворюваність удвічі.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", вчені виростили прототип людської печінки.