Створена вакцина, яка може перемогти туберкульоз

Для її остаточного ліцензування буде потрібно ще кілька років

Команда вчених на саміті в Індії анонсували створення вакцини, яка може призвести до революції в лікуванні туберкульозу.

Дослідники провели низку успішних експериментів і випробували нову вакцину на 3,5 тисячах дорослих людей з Південної Африки, Кенії та Замбії. Очікується, що препарат зможе забезпечити довготривалий захист від інфекційного захворювання, яке вражає органи дихальної системи.

За даними ВООЗ за 2018 рік у світі туберкульозом захворіло близько 10 мільйонів чоловік. При цьому, чверть населення має латентну туберкульозну інфекцію. Це означає, що вірус перебуває поки що в стані спокою, протікає безсимптомно і не передається іншим людям. Активна фаза хвороби у таких людей може виникнути протягом життя в 5-10% випадків.

Нова вакцина вчених повинна ще пройти ряд тестів, а потім знадобиться ще декілька років на її ліцензування. У масовий обіг препарат планують запустити до 2028 року.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що Україна знаходиться на другому місці в Європі по захворюваності на туберкульоз.