Головна Новини Здоров'я медицина майбутнього Склеює рани за кілька секунд: вчені винайшли диво-пластир
commentss НОВИНИ Всі новини

Склеює рани за кілька секунд: вчені винайшли диво-пластир

Ідею для своєї розробки вчені взяли у павуків

4 листопада 2019, 12:00 comments2611
Поділіться публікацією:
Склеює рани за кілька секунд: вчені винайшли диво-пластир

Американські дослідники представили свій новий винахід — двосторонній пластир, з допомогою якого можна склеювати хірургічні рани всього за кілька секунд. Про це повідомляє ВВС.

Вчені давно виношували ідею створення матеріалу, який би дозволив у майбутньому відмовитися від накладання швів. Закривати післяопераційні рани, сильні розсічення або порізи буває важко через кровотечі та виділення інших рідин, які не дозволяють щільно зводити краї тканини. А погано закрита рана може викликати серйозні ускладнення, аж до зараження крові.

На сьогоднішній день існують склеюючі речовини, які здатні закривати рани протягом декількох хвилин, але за цей час клей може потрапити на внутрішні органи. Саме тому, дослідники вирішили з'ясувати, чи немає в дикій природі більш ефективної субстанції.

Ідею створення диво-пластиру їм підказали павуки, які при плетінні своєї павутини використовують "клей", що дозволяє ловити комах навіть у дощову погоду, оскільки павутина абсорбує воду.

Вчені використали для тієї ж мети поліакрилову кислоту — вони нанесли її на обидві сторони пластиру, щоб він швидко вбирав рідину по краях рани, з'єднавши їх як можна більш щільно.

Поки проводити досліди на людях експерти не збираються, адже пластир знаходиться ще в стадії розробки. Але вже були проведені експерименти на свинях і гризунах, зокрема, за допомогою нового пластиру склеювалися тканини шлунка і тонкої кишки.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що вчені з США розробили піну, здатну загоювати рани.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!