Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Американські вчені прийшли до висновку, що рецептори мови людини здатні сприймати не тільки смак, але і запах.
На даний момент відомі специфічні рецептори мови для сприйняття п'яти смаків: солодкого, солоного, кислого, гіркого і смаку умами. Останній набув офіційний статус не так давно і позначає насичений м'ясний або бульйонний смак, який досягається за рахунок додавання в страви водоростей (ламінарія, конбу).
Смакові відчуття – це електричний імпульс, що передається в мозок по нервовим волокнам. Досі вважалося, що смак їжі — прерогатива мови, а запах — носа. Але нове дослідження показує, що в цьому питанні все набагато цікавіше.
Як показали проведені вченими експерименти, частина клітин мови показує активність після контакту з ароматичними речовинами.
Досить сильна реакція зафіксована при попаданні на рецептори евгенолу, що має запах гвоздики. Однак розпізнавання язиком запаху набагато слабкіше, ніж нюховими клітинами.
Автори дослідження зробили висновок, що сигнали від різних типів рецепторів здатні взаємодіяти один з одним для доповнення, яке потім передає в мозок повну картину.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, як людина розпізнає смаки.
Новини партнерів
Новини