Стало відомо, чи може погода викликати біль у суглобах

У ході наукового дослідження цей взаємозв'язок не підтвердився

Вчені з Гарвардського університету стверджують, що поява болю у суглобах або спині в дощову погоду швидше збіг, а не закономірність.

Експерти порівняли метеорические дані та дати, в які пацієнти приходили до лікаря зі скаргами на біль в спині і суглобах. З 11 мільйонів таких відвідувань тільки 2 мільйони співпало з поганою погодою. З таким же успіхом можна було б стверджувати, що болі загострюються, коли на вулиці ясний і теплий день.

Фахівці підкреслили, що організм людини нормально реагує на зміни погоди, швидко адаптуючись до зовнішнього середовища. Найчастіше біль у спині або суглобах турбує людей у віці або тих, у кого є хронічні захворювання.

Результати дослідження показали, що проблеми зі здоров'ям залежать від індивідуальних особливостей організму, а не від погодних факторів. Але при цьому, експерти погоджуються, що деякі зміни погодних умов можуть впливати на організм людини.

Наприклад, холодне повітря здатне спровокувати напад астми, а зміна атмосферного тиску – підвищення або зниження артеріального тиску. Але природні фактори, що впливають на біль в суглобах, науці не відомі.

Австралійські вчені також засумнівалися у взаємозв'язку між дощовою погодою і болем у суглобах. Вони припустили, що тут велику роль відіграє психологічний фактор. Погана або мінлива погода змушує людину звертати більше уваги на неприємні відчуття на кшталт болю в спині, що в свою чергу, породжує її думати, що біль проявляється сильніше саме в ці дні.

Крім того, якщо людина психологічно сама собі вселяє думку про те, що зміна погоди відбивається на її самопочутті, то так воно і відбувається.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, як знизити ризик хвороб суглобів.