Чим небезпечна печія і як правильно її "загасити"
Печія – це знак того, що ваше харчування далеке від ідеалу
Відчуття печіння в стравоході внаслідок подразнення його слизистої оболонки — так проявляється печія. Але звідки беруться ці відчуття і чим вони небезпечні?
Їжа, яку відмовляється приймати організм, переїдання, слабо розвинута м'язова тканина сфінктера - ось причини неправильного функціонування стравоходу, які провокують появу печії.
Неприємні відчуття може також викликати куріння, зловживання алкоголем, жирними та гострими продуктами, прийом деяких лікарських препаратів.
Печія може стати причиною серйозного ушкодження стравоходу. Зазвичай кислота, яка міститься в шлунку не пошкоджує його слизисту оболонку, в той час як слизова стравоходу не придатна для частих контактів з їдким шлунковим соком.
Роздратована слизова оболонка може ущільнюватися і покриватися шрамами, що в кінцевому підсумку призведе до запальних процесів, виразкової хвороби шлунка або звуження стравоходу.
Як можна швидко "загасити" печію:
- Самим простим і доступним засобом для усунення печії є вода. Склянка чистої теплої води знизить кислотність і зменшить печіння.
- Усунути дискомфорт в стравоході можна за допомогою соди. Розчиніть ½ чайної ложки соди в 200 мл води, випийте дрібними ковтками. Застосовуйте соду тільки в екстрених випадках.
- Зняти симптоми печії допоможе також активоване вугілля, яке вбере в шлунку надлишки кислоти. Просто запийте пару таблеток склянкою води.
Якщо у вас хронічна печія, яка не пов'язана з вживанням будь-якої їжі, вона може бути симптомом виразки або іншого захворювання шлунково-кишкового тракту. Причину печії може встановити тільки фахівець на підставі спеціальних досліджень. Консультація лікаря обов'язкова у разі виникнення раптової і сильної болі в області грудей.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що позбутися від сильного печіння в стравоході можна за допомогою народних засобів, які перевірені століттями.