Головна Новини Здоров'я наше тіло Стало відомо, без яких органів людина може жити повноцінно
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, без яких органів людина може жити повноцінно

Виявляється, що людина може жити без п'яти органів

12 листопада 2019, 12:20 comments20540
Поділіться публікацією:
Стало відомо, без яких органів людина може жити повноцінно

Організм людини працює як єдина біологічна система, що саморозвивається, тому не можна сказати, що якісь органи можуть бути "зайві". Але медики вирішили скласти список органів, видалення яких майже не відіб'ється на якості життя. Про це повідомляє видання Gizmodo.

Перший орган, який можна видалити без критичних наслідків – жовчний міхур. Він служить додатковим місцем для зберігання жовчі, яку виробляє печінка. За допомогою жовчі відбувається процес травлення, так як вона расщеплює жири. Операція з видалення жовчного міхура вважається однією з найбільш поширених, її проводять щорічно тисячам людей. Головна причина – ускладнення після утворення каменів.

Також вважається, що людина може повноцінно жити і без лівої легені. Справа в тому, що права легеня набагато більша за обсягом і її вистачить для нормального і здорового функціонування.

Бувають ситуації, коли людині доводиться видалити апендикс – відросток прямої кишки, який збагачує кишечник корисними бактеріями. Але багато людей спокійно живуть і без цього органу, адже сучасний раціон їжі людини дозволяє відновлювати корисну мікрофлору з допомогою вітамінів та мікроелементів.

Крім цього, людина може жити і без однієї нирки. Тут ситуація така ж, як з легенями. Всі основні функції життєзабезпечення переходять на другу нирку.

Також в цей список потрапляє селезінка, яка в нашому організмі служить своєрідним "резервуаром" крові. Внаслідок травм, багатьом людям довелося видалити цей орган, але печінка і лімфатичні вузли цілком компенсують його роботу.

Медики вважають, що людина може жити без п'яти органів, але є й інші дослідження, які доводять їх важливість, тому говорити про їх "необов'язковість" не варто.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Європі пацієнту вперше провели пересадку відразу чотирьох органів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!