У мозок людини вставили імплант, щоб вилікувати від наркозалежності

Операція по впровадженню мозкового імпланта тривала 7 годин

Американські медики провели першу в світі операцію, під час якої в мозок пацієнта вставили імпланти, що дозволяють придушити залежність від наркотиків. Про це повідомляє BBC.

Пацієнтом, який зважився на складну операцію став 33-річний Джерод Бакхальтер, який протягом 10 років активно бореться з наркозалежністю від психотропних препаратів. За ці роки він кілька разів зривався і потрапляв до лікарні з передозуванням.

Відомо, що методика впровадження мозкових імплантів часто використовується в США, але тільки для лікування ряду серйозних захворювань, таких як епілепсія і хвороба Паркінсона. Вперше в 2019 році її використовували для боротьби з наркотичною залежністю.

Перед операцією чоловікові просканували мозок і зробили в черепі невеликий отвір, куди вставили електрод діаметром 1 міліметр. Пристрій помістили в частину мозку, яка регулює імпульси звикання і самоконтролю. Під ключицю пацієнта вставили батарею, від якої працює електрод.

Група лікарів, психологів і експерти з наркозалежності зможуть дистанційно стежити за активністю його мозку, щоб перевірити, чи зникне звикання до наркотичних речовин. Чоловік після операції буде під пильним наглядом лікарів близько двох років.

Медики заявляють, що до такої методики варто вдаватися тільки в тому випадку, якщо на пацієнта не діють медикаментозні та психологічні способи лікування.

Нагадаємо, що передозування наркотиками є основною причиною смертності молодих людей в США. У більшої половини молоді, яка бореться із залежністю, трапляються рецидиви, тому лікарі шукають способи вирішення цієї гострої проблеми.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які люди більш схильні до наркозалежності.