Головна Новини HI-tech роботи Роботи займуться безпекою мостів
commentss НОВИНИ Всі новини

Роботи займуться безпекою мостів

В чому перевага роботизованих інспекторів

22 липня 2019, 16:00 comments4610
Поділіться публікацією:
Роботи займуться безпекою мостів

Безпека надзвичайно важлива, коли йдеться про інфраструктуру. Навіть невеликі дефекти можуть спричинити пошкодження, які завдадуть мільйонні збитки та можуть призвести до травмування чи загибелі людей. Тому мости перевіряються кожні кілька років. Ці звичайні процедури насправді не дуже точні і досить дорогі. Але тепер вчені з Університету Ватерлоо знайшли кращий спосіб — перевірки можуть бути зроблені роботами.

Так це і працює. Кожна країна має свої власні стандарти безпеки, які визначають, як часто необхідно проводити інспекції мостів. Коли настає час, інспектори візуально оцінюють структуру мосту. Вони перевіряють розпірки, балки, інші опорні частини, шукають тріщини, корозію або небажані коливання. Якщо міст проходить інспекцію, його лишають у спокої до наступної перевірки.

Цей процес є дорогим, оскільки вимагає чимало інспекторів. На відносно невеликій ділянці землі є тисячі мостів. І ці мости можуть бути досить великими. Інспекція потребує часу і праці, хоча інспектори виконують одні і ті самі завдання, які не вимагають високого рівня кваліфікації.

І тут для рішення цієї справи приходять роботи. Вчені створили колісний наземний транспортний засіб, який катається по мосту, зупиняючись на заздалегідь запрограмованих місцях. Він здатний організовано виявляти дефекти та компілювати дані. Перевагами такої автоматизованої системи є надійність, повторюваність, об'єктивність і економічність. Дані однієї інспекції можна накласти поверх іншої — це допомагає помітити тенденції або нові дефекти, яких раніше не було. І найкраще те, що програмне забезпечення цього робота не обмежуються мостами — в майбутньому вчені навчать робота перевіряти літаки, будівлі, атомні електростанції, водні транспортні засоби та інші об'єкти.

Uxx5PJ7sYYfDcVbxapEJQwS4T.jpg

Більше ніж будь-що, такий підхід дає можливість об'єктивно оцінювати речі. Візуальні оцінки людини не зовсім точні — роботи не втомляться, не нудьгують або не відволікаються. Шрірам Нарасімхан, професор інженерії в Університеті Ватерлоо, сказав: "Ми можемо зробити більше, ніж люди зараз роблять — і робимо це набагато краще в кожному напрямку. Це дуже дешево, тому що вам не потрібно стільки інспекторів, які покладаються на спеціальне обладнання і ви отримуєте набагато більш якісну інформацію ".

Інспекції, зроблені людиною, ускладнюють порівняння довгострокових даних. Роботи можуть зробити це набагато краще.

Однак ще рано списувати людей з рахунків. Реальність така, що людське око є більш надійним. Отже, люди будуть залучені до процесу. 

Як повідомляло видання "Коментарі", армія Франції мобілізує авторів наукової фантастики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!