Головна Новини HI-tech технології Рятуємо планету від пластику: названо 5 несподіваних матеріалів
commentss НОВИНИ Всі новини

Рятуємо планету від пластику: названо 5 несподіваних матеріалів

За роки виробництва пластику людство створило тонни нерозкладаних відходів

23 липня 2019, 11:55 comments1515
Поділіться публікацією:
Рятуємо планету від пластику: названо 5 несподіваних матеріалів

Вчені та підприємці розробляють нові матеріали на основі натуральної сировини, які допоможуть врятувати планету від екологічної катастрофи. Про це повідомляє видання "Фокус".

За оцінками екологів з Каліфорнійського університету, з 1950-х років в світі було вироблено близько 8,3 мільярда тонн пластику. Це еквівалентно вагою 1 мільярда слонів або 25 тисяч хмарочосів Емпайр-стейт-білдінг. До 2015-му році людство створило 6,3 мільярда тонн пластикових відходів, з яких 9% було утилізовано, 12% — спалено, а решта 79% були розкидані по Землі у вигляді сміття.

При поточних темпах до 2050-го року на нашій планеті збереться вже 12 мільярдів тонн сміття. Риби в океанах буде менше, ніж пластику.

Вчені намагаються знайти альтернативні біорозкладані матеріали на основі натуральної сировини, які допоможуть знизити виробництво пластику. У хід можуть йти самі несподівані інгредієнти.

Курячі пір'я

Кілька років тому на 241-ї Національної зустрічі Американського хімічного товариства був представлений проект по виробництву біорозкладаного пластику з курячого пір'я. В основі виробництва водостійкого і дуже щільного матеріалу лежить використання кератину, яке міститься в пір'ї. Цей білок поступається за показниками міцності хіба що хітину – углеводу, який міститься в панцирах крабів, з яких, до речі, також роблять біорозкладаний пластик.

Гриби

Основою для даної альтернативи пластику служить вегетативне тіло грибів, яке зветься міцелій. Його волокниста структура після спеціального формування, пророщування і подальшого запікання дає широкі можливості для створення найрізноманітніших конструкцій. Легких і міцних, і, що найголовніше,  вони легко утилізуються.

Коров'яче молоко

Ідея використання молока, а точніше, що міститься в створоженом молоці казеїну для виготовлення тканин виникла ще в 30-х роках минулого століття у італійського хіміка Антоніо Ферретті. Але рівень технологій тих років не дозволяв скористатися плодами цієї ідеї в повній мірі. У 2011 році цією ідеєю скористалася Анке Домаске з Німеччини. Вона заснувала компанію QMilk, яка в даний час виробляє біорозкладну харчову плівку, "молочне волокно для виготовлення одягу і навіть вогнетривкі матеріали для автомобілебудування.

Коноплі

Cannabis, в народі конопля – це не тільки "травка", навколо користі/шкоди, якої у багатьох країнах йдуть палкі суперечки, але ще і відмінний біологічний матеріал. Найвідоміше виріб з натуральних волокон та стебел конопель – мотузка. Однак спектр її застосування набагато ширше – від деталей автомобілів до будівельних матеріалів.

Шкірки цитрусових

Апельсинові шкірки висушуються, подрібнюються, змішуються зі спеціальним органічним клеєм, а далі отримана маса пресується в спеціальних формах для створення всіляких виробів, наприклад, посуду. До речі, всі ж пам'ятають, що шкірка є не тільки у апельсинів, але і у лимонів, мандарин, ківі, авокадо, бананів, картоплі?

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що щотижня кожен з нас з'їдає в середньому стільки пластику, скільки йде на виробництво однієї банківської карти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!