Головна Новини HI-tech інтернет В Китаї засуджено кібер-дисидента
commentss НОВИНИ Всі новини

В Китаї засуджено кібер-дисидента

Розробнику опозиційного веб-сайту дали 12 років

29 липня 2019, 17:28 comments2772
Поділіться публікацією:
В Китаї засуджено кібер-дисидента

Китайський суд засудив борця за громадянські права, широко відомого, як "перший кібер-дисидент" в країні, до 12 років в'язниці.

Хуанг Ци — засновник новинного веб-сайту Tianwang в Китаї, який висвітлює факти порушення прав людини та протести.

В офіційній заяві зазначається, що його визнали винним у навмисному поширенні державної таємниці за кордон. Хуанг перебуває під арештом вже три роки. Він уже відбув попередні тюремні вироки, пов'язані з його журналістською діяльністю.

У заяві проміжного народного суду міста Міньянг додано, що Хуан буде позбавлений політичних прав на чотири роки, а також буде оштрафований на 20 000 юанів (2 900 доларів).

У Хуанга є захворювання нирок та серця та підвищений артеріальний тиск. Його прихильники висловили стурбованість наслідками утримання 56-річного чоловіка за гратами.   

"Це рішення еквівалентно смертному вироку, враховуючи, що стан здоров'я Хуанг Ци вже погіршився за десятиліття, проведені в суворому ув'язненні", — заявив Крістоф Делуар, генеральний секретар "Репортерів без кордонів".

Хуанг створив свій веб-сайт у 1998 році, щоб допомогти людям шукати зниклих друзів та родини. Але з часом воно почало висвітлювати ситуацію навколо корупції, жорстокості поліції та інших зловживань.

У 2003 році Хуанг став першим, хто був підданий суду за злочини в Інтернеті в Китаї, після того, як він дозволив опублікувати статті, написані іншими особами, про жорстоку розправу проти демократичних протестів на площі Тяньаньмен 1989 року.

Його було арештовано у 2016 році. Відтоді кілька правозахисних організацій, включаючи Freedom House та Китайський концерн юристів з прав людини, закликали звільнити його та висловили занепокоєння щодо повідомлених про погрози його 85-річній матері, яка проводила агітацію від його імені.

dwGegUlHIHahdiPmp3fmlXVzf.jpg

Як повідомляло видання "Коментарі", суд США помилував британського хакера.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!