Головна Новини HI-tech космос Японці створили вогнегасник, що втягує вогонь
commentss НОВИНИ Всі новини

Японці створили вогнегасник, що втягує вогонь

Вчені університету Тоєхасі розробили вогнегасник, що працює за принципом вакуумного пожежогасіння

5 серпня 2019, 10:17 comments1322
Поділіться публікацією:
Японці створили вогнегасник, що втягує вогонь

У Технологічному університеті Тоєхасі, Японія, сконструювали новий тип вогнегасника для замкнутих середовищ, таких як космічний корабель або підводний човен.

Вчені виходили з того, що в замкнутому просторі розпорошення активних речовин для гасіння вогню створює додатковий вид загрози. Значить, вогонь потрібно видалити з відсіку – наприклад, відкачавши його за допомогою вакуумної камери.

Найгірше йдуть справи на МКС, де екіпаж зобов'язаний при гасінні вогню першим ділом надягати кисневі маски. Вони не тільки не можуть "провітрити" відсіки і тому ризикують задихнутися від протипожежних реагентів, але навіть звичайна вода в невагомості – величезна загроза, якщо дозволити їй вільно переміщатися по станції. Людство планує в наступному десятилітті летіти на Місяць і далі, до Марса, так що нові і ефективні системи пожежогасіння для космосу вельми необхідні.

XmyWDAtxgqB4IplH6IddCdJo5.jpg

Технологія, названа "методом вакуумного пожежогасіння", базується на використанні камери з контрольованою атмосферою. Це може бути і просто вакуум, і розріджене повітря, і середовище з якимись домішками. Головне – пристрій дозволяє швидко відкачати полум'я в камеру, а тут воно або саме згасне без кисню, або вступить в контакт з активними реагентами.

Тестова установка зі швидкістю відкачування повітря 9 літрів в хвилину ліквідує точковий центр спалаху менше ніж за секунду. Поки що технологію не перевірили ні в одному космічному агентстві, але її автори не переживають. Вона стане в нагоді і в багатьох інших місцях, де не можна розпорошувати гази або розсипати порошок для гасіння. Наприклад, стерильні операційні приміщення або бокси з уразливими біологічними об'єктами.

Як сообищало видання "Коментарі", журналістом китайської газети стане робот.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!