Головна Новини HI-tech технології Електроенергія з хліба: що придумали голландці
commentss НОВИНИ Всі новини

Електроенергія з хліба: що придумали голландці

Стартап в Нідерландах придумав, як вигідно використовувати прострочений хліб

5 серпня 2019, 12:54 comments1403
Поділіться публікацією:
Електроенергія з хліба: що придумали голландці

У місті Роттердам (Нідерланди) знайшли неочевидний спосіб виробляти електроенергію – для її добування буде використовуватися черствий хліб. По всьому місту розставили сотні спеціальних контейнерів для збору черствого хліба, який буде перероблятися для отримання біологічного газу.

Проект під назвою BroodNodig був запущений 3 роки тому, за цей час він отримав підтримку влади міста. Таким чином ініціаторам кампанії вдалося зібрати близько 125 тисяч кілограмів хліба. Цього виявилося достатньо для вироблення такої кількості біогазу, якого вистачить для опалення 50 квартир. А якщо ця ж кількість хліба використовуватиметься для виробництва електроенергії, можна тримати включеними 2 тисячі лампочок цілий рік.

Слід нагадати, що це не перша така еко-ініціатива. Першим містом в Нідерландах, в якому організували процес отримання енергії з хліба, був Амстердам. Після того, як ця технологія відмінно зарекомендувала себе в столиці, аналогічні контейнери встановили в Ротердамі. Згідно зі статистикою Нідерландського центру вивчення живлення Voedingscentrum, кожен житель Нідерландів в середньому за рік викидає 41 кілограм їжі, з якої 22% – це хлібні вироби та випічка.

Експерти з цього центру наполягають на тому, що в країні необхідно просувати проекти з переробки викинутого хліба, в магазинах і ресторанах. Такі ініціативи вже існують в Європі. Наприклад, у Румунії ресторани і магазини повинні передавати їжу благодійним організаціям за 3 дні до закінчення її терміну придатності, а у Фінляндії 3 роки працює додаток для мобільного, завдяки якому магазини можуть збувати за зниженою ціною продукти з терміном придатності.

Як повідомляло видання "Коментарі", медалі для Олімпіади в Токіо створять з гаджетів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!