Головна Новини HI-tech роботи Каліфорнійські вчені пояснили, як подарувати роботам емоції
commentss НОВИНИ Всі новини

Каліфорнійські вчені пояснили, як подарувати роботам емоції

Дослідники Кінсон Ман і Антоніо Дамасіо побудували свою теорію на основі експеременту 1954 року

14 листопада 2019, 15:49 comments1664
Поділіться публікацією:
Каліфорнійські вчені пояснили, як подарувати роботам емоції

Нова стаття від дослідників з Інституту мозку і творчості Університету Південної Каліфорнії розглядає новий шлях до створення роботів з "почуттями". За словами дослідників Кінсона Мана і Антоніо Дамасіо, ключем є гомеостаз, принцип самозбереження, за допомогою якого живі істоти прагнуть підтримувати внутрішню біологічну рівновагу, уникаючи певних середовищ або видів подразників.

Згідно зі звітом Science News, опублікованому в газеті, Ман та Дамасио вважають, що найбільш вдалим прикладом відчуттів роботів є поєднання м'якої робототехніки і машинного навчання, які в разом можуть наблизитися до гомеостатичної реакції на негативні впливи навколишнього середовища.

Ман і Домасіо вказують на експеримент У. Росса Ешбі, проведений в 1954 році. Він продемонстрував, як гомеостатичне зондування може бути перетворено у роботехніку.

fav4zHBzSzzdkPlUIYN3gGFQp.jpg

Експеримент У. Росса Ешбі 1954 року (на малюнку вище) являв собою мережу електричних і магнітних датчиків, які випадковим чином переключатися між різними параметрами для відновлення рівноваги системи при виникненні порушення.

Ман і Домасіо вважають, що використання подібного підходу до м'якої робототехніки, може закласти основу для робота, орієнтованого на самозбереження. Прив'язка такої системи до програми машинного навчання може створити робота, здатного "відчувати" як до нього доторкалися (наприклад, били або гладили), і реагувати відповідним чином.   

Розробка роботів, здатних до гомеостатичної поведінки, може привести до "кращої поведінкової автономії". Людям і роботам буде легше домовлятися про свої відмінності, а не намагатися стерти їх повністю.

Як повідомляло видання "Коментарі", вчені створили подушку-робота.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!