Ілон Маск оцінив вартість міста на Марсі в $ 10 трильйонів

Маск підкреслив, що це не утримає його від планів колонізувати Червону планету

Будівництво міста на Марсі стане найдорожчим проектом в історії людства — його вартість може досягати однієї восьмої від обсягу глобальної економіки, заявив глава SpaceX. Фахівці вирахували ціну точніше — виходячи з вартості доставки вантажів на Червону планету.

Глава SpaceX Ілон Маск не збирається зупинятися на запуску ракети з людьми на Марс — він має намір заснувати на планеті перше постійне поселення. Якщо все піде за планом, колонія виникне вже у 2050 році.

Маск вже говорив, що SpaceX буде продавати квиток до Марса приблизно за ціною середньостатистичного будинку в США. Це близько $200 000. Логіка зрозуміла: продавай свій старий будинок і лети відкривати нові горизонти на іншу планету.

Ці розрахунки базуються на припущенні, що для функціонування міста буде потрібно як мінімум один мільйон тонн вантажів із Землі. При цьому точна ціна залежить від вартості відправки кожної тонни на Марс. Якщо вона дорівнює $100 000, як написав Маск в Twitter, значить, все підприємство обійдеться приблизно в $100 млрд — це нижня оцінка "по Маску".

Однак навіть ця скромна в масштабах Всесвіту сума — це вартість майна всіх людей на Землі, за винятком трьох головних багатіїв: Бернара Арно, Білла Гейтса і Джефа Безоса.

План Маска по колонізації Марса почав набувати чіткість не так давно. Рік тому підприємець запросив на конференцію з проблем висадки на Марс і підкорення планети 60 провідних космічних експертів. До цього це було більше схожий на сюжет науково-фантастичного фільму.

Як повідомляє видання "Коментарі", Ілон Маск задумався над створенням електро-вертольота.