Європейське космічне агентство відклало запуск дослідницької місії

Європейське космічне агентство відклало запуск місії з вивчення віддалених планет

Європейське космічне агентство (ESA) відклало запуск трирічної місії з вивчення планет в інших сонячних системах незадовго до того, як вона повинна була стартувати в Куру, Французька Гвіана. Агентство оголосило, що запуск місії "Характеризуючий супутник ExOPlanets" (CHEOPS) буде відкладено як мінімум на один день.

Директор ESA по науці Гюнтер Хасингер написав у Twitter, що відстрочка була викликана "програмною помилкою в модифікації універсального розгінного блоку "Фрегат" ракети "Союз"". Хасингер підкреслив, що у зв'язку зі складністю місії, співробітники ESA не мають наміру ризикувати і вирішили ще раз все перевірити.

Європейське агентство Arianespace, яке експлуатує російські ракети "Союз" з 2011 року, в ході зворотного відліку заявило, що "автоматична послідовність запуску ракети-носія "Союз" була перервана за 1 годину 25 хвилин до старту". Пускова установка була переведена в безпечний режим очікування. Також в повідомленні говориться, що нова дата запуску буде названа найближчим часом.

Місія буде зосереджена на 100 з більше ніж 4 000 планет за межами нашої Сонячної системи. Вчені спробують визначити, чи існують планети, які, подібно до Землі, здатні підтримувати життя.

Як повідомляло видання "Коментарі", європейське космічне агентство запустить в космос робота-прибиральника.