Головний конкурент SpaceX оголосив про банкрутство

Компанія OneWeb не зможе запускати інтернет-супутники через згортання підтримки з боку спонсорів

Лондонська компанія OneWeb, яка запустила свою останню серію широкосмугових інтернет-супутників у минулі вихідні, подала заявку на захист від банкрутства в Нью-Йорку.

OneWeb має 74 супутника на низькій навколоземній орбіті, і половина із 44 запланованих наземних станцій була завершена або знаходиться в розробці. Компанія планувала почати пропонувати широкосмуговий доступ до Інтернету в Арктиці вже в цьому році і розширити свій сервіс на всю земну кулю з сотнями супутників протягом наступного року або близько того. Всім цим планам так і не судилося збутися.

Кажучи на умовах анонімності, джерело, знайоме з ситуацією, сказало порталу GeekWire, що OneWeb не змогла організувати додаткову фінансову підтримку з боку SoftBank Group, одного з її найбільших спонсорів. Джерело сказало, що значна кількість співробітників була звільнена сьогодні, але не надав цифри.

У своєму випуску новин OneWeb підтвердила, що зіткнулась з фінансовою кризою, головним чином через наслідки глобального спалаху коронавіруса. "Хоча компанія була близька до отримання фінансування, процес не просувався через фінансовий вплив та нестабільність ринку, пов'язані з поширенням COVID-19", - йдеться в повідомленні компанії.

Фінансові невдачі OneWeb підвищують статус сузір'я StarX SpaceX як лідера в конкурентній боротьбі за поширення більш повсюдного широкосмугового інтернет-доступу на ринки з недостатнім обслуговуванням з низької навколоземної орбіти. Супутники Starlink створюються на об'єктах SpaceX в Редмонді, штат Вашингтон, недалеко від місця, де Amazon Project Kuiper закладає основу для ще одного широкосмугового супутникового угруповання.

Як повідомляло видання "Коментарі", SpaceX відклала запуск ювілейного корабля.