Дослідники зі США з'ясували, як підвищити эффективність сонячних панелей

Нова технологія поки що існує лише на папері, але вже скоро почнуться експерименти і тести

Уловлювання сонячного тепла за допомогою вуглецевих нанотрубок зробить сонячні батареї набагато більш ефективними, ніж зараз, коли вони генерують енергію лише за рахунок світла. Дослідники з США здійснили теоретичні розрахунки і мають намір втілити їх у життя.

У даний момент спекотний сезон значно знижує ефективність сонячних панелей. Тому необхідно охолоджувати установку або відводити надлишки тепла. Проте дослідники з Університету Райса знайшли спосіб уникнути усунення тепла шляхом його використання.

Команда вирішила доповнити панелі плівкою з вуглецевих нанотрубок для перекладу теплової енергії нагрітої панелі випромінювання у вузькій спектральній області. Таким чином надлишки тепла перетворяться в світло, яке забезпечить додаткову генерацію електроенергії.

Розробники вважають, що цей метод зробить використання сонячного тепла ефективнішим на 80% — це в чотири рази вище, ніж у більшості комерційно доступних моделей.

Поки мова йде лише про теоретичну модель, нові сонячні панелі з'являться на наших дахах не завтра і навіть не наступного тижня. Але це не скасовує того факту, що заявлене поліпшення продуктивності може покласти початок революції у відновлюваній енергетиці.

Як повідомляло видання "Коментарі", нафтова вишка стане футуристичним готелем.