Головна Новини HI-tech технології Штучний інтелект допоможе розшифрувати сувої з Геркуланума
commentss НОВИНИ Всі новини

Штучний інтелект допоможе розшифрувати сувої з Геркуланума

Британські вчені розраховують, що стародавні обвуглені сувої вдасться прочитати, використовуючи штучний інтелект

7 жовтня 2019, 11:10 comments4438
Поділіться публікацією:
Штучний інтелект допоможе розшифрувати сувої з Геркуланума

Експерти, які працюють на Diamond Light Source (DLS) — комплексі синхротронного випромінювання третього покоління, розташованому в графстві Оксфордшир, Великобританія, — планують використовувати потужні світлові промені, щоб фактично розгорнути і розшифрувати тендітні сувої. Як повідомляє The Times, їм вже більше 2000 років.

Два цілих обвуглених сувої і чотири фрагменти зберігалися в бібліотеці давньоримського міста Геркуланума. Він разом з Помпеями був знищений в результаті виверження вулкана Везувій у серпні 79 року нашої ери. Сувої були виявлені при розкопках ще на початку вісімнадцятого століття. Тепер їх мають намір прочитати на синхротроні — прискорювачі частинок, в якому промені рухаються по замкнутому контуру, виробляючи світло, яке у багато разів яскравіше Сонця.

Фізик Лоран Чапон розповів, що технологія працює за принципом комп'ютерної томографії, коли створюється тривимірне зображення людини. Вчені пропустили надінтенсивне світло через сувій, потім отримали кілька двовимірних зображень. Таким чином реконструювався тривимірний об'єм об'єкта. Це дасть змогу прочитати текст, що міститься у сувої.

При цьому, зазначають вчені, чорнило на сувоях важко побачити навіть за допомогою синхротрона, оскільки вони створені на основі вуглецю, як і папірус, на якому вони написані. Але дослідники сподіваються, що щільність паперу буде тонше в тих місцях, де присутні письмові символи.

WtPy9cUNAih0NTm8hcO4OZPjX.png

Також, після сканування фрагментів, на яких видно літери, фахівці хочуть використовувати алгоритм машинного навчання, який розшифрує те, що написано на сувоях.

Отримані дані проаналізують вчені з Університету Кентуккі (США) з використанням передових комп'ютерних технологій.

"Бібліотека в Геркуланумі — єдина, що збереглася з часів Античності, — каже Брент Сайлес, професор комп'ютерних наук в університеті Кентуккі. — Тексти з древнього світу рідкісні і цінні, і їх неможливо прочитати за допомогою будь-якого іншого відомого методу".

Як повідомляло видання "Коментарі", у світі з'явився штучний інтелект, що змінює обличчя на фото.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!