НАТО може визнати космос оперативним простором

Міністри закордонних справ країн НАТО обговорять визнання космосу оперативним простором на рівні з землею, повітрям, морем та кібер-простором

Міністри закордонних справ країн НАТО зустрінуться в Брюсселі в середу, щоб завершити підготовку до зустрічі лідерів НАТО в Лондоні. Очікується, що міністри закордонних справ визнають космос оперативним доменом, поряд з повітрям, сушею, морем і кібер-простором.

"Космос необхідний для реалізації стратегії оборони і стримування Альянсу, для раннього попередження, зв'язку та навігації", - сказав Генеральний секретар Йенс Столтенберг. Він також зазначив, що підхід НАТО до космосу буде залишатися оборонним і повністю відповідатиме міжнародному праву.

Крім того, під час виступу в Брюсселі, Столтенберг попередив, що Альянс не збирається розміщувати зброю в космосі. Разом з тим, він підкреслив: "Ми повинні забезпечити, щоб наші місії та операції мали правильну підтримку".

Цей крок викликаний підвищеною увагою до ролі космосу в міжнародній безпеці. Столтенберг назвав це необхідним визнанням можливостей і загроз космічного військового майна, включаючи супутники та інші технології зйомки і спостереження. За словами Столтенберга, близько половини з приблизно 2000 супутників на орбіті Землі належать країнам НАТО. Це робить визнання простору в якості оперативної області явною ознакою того, що Альянс і надалі буде зміцнювати стратегію стримування і оборони в усіх областях.

Раніше США і Франція оголосили про плани створення нових військових структур, які займаються космічними питаннями. Це сталося після того, як на початку цього року Індія провела випробування ракети, що збиває супутники, а французький уряд звинуватив Росію в спробах шпигувати за її супутниками.

Як повідомляло видання "Коментарі", Китай запустив у космос глобальні мультимедійні супутники.