Головна Новини Дозвілля музика Вплив музики на людину: цікаві факти
commentss НОВИНИ Всі новини

Вплив музики на людину: цікаві факти

Сім нот, складені в мелодію, супроводжують людину все життя

5 серпня 2019, 16:50 comments7007
Поділіться публікацією:
Вплив музики на людину: цікаві факти

Музика – велика сила людства. У ній не тільки талант і культурна спадщина, але й джерело емоцій людини. Кожен жанр музики справляє свій вплив на здоров'я і психіку людини.

Музична терапія як дисципліна існує вже більше 70 років. Вона стала використовуватися в XX столітті після Першої і Другої світових воєн, коли музиканти з концертами стали роз'їжджати по шпиталях. Було помічено, що поранені, які були присутні на концертах, швидше йшли на поправку. В результаті керівники госпіталів стали наймати музикантів для постійної роботи.

Наш мозок налаштований на музику. Дослідження показали, що немовлята реагують на різні ритми. Не випадково на всіх культурах матері використовують колискові з заколисуванням, щоб заспокоїти дитину. Музика як форма спілкування з'явилася раніше, ніж мова.

Наше тіло схоплює ритм автоматично. Чи звертали ви коли-небудь увагу, що якщо ви йдете по вулиці, подумки наспівуючи якусь пісню, то ви автоматично рухаєтеся в ритм мелодії? Це відбувається тому, що ритм, як сигнал, що передається безпосередньо до рухових нейронів в нашому спинному мозку.

У нас є фізіологічні реакції на музику. Це можна відчути, коли за час прослуховування музики змінюється частота дихання, пульс і навіть тиск. "Мурашки по шкірі" — кому не знайоме це відчуття, коли музика нас хвилює?

Діти особливо добре і швидко відгукуються на музику. Багато батьків на особистому досвіді знають, як рано дитина може почати танцювати. З допомогою музики діти легко і швидко навчаються, вони використовують музику в грі.

Ранні заняття музикою впливають на розвиток здібностей дітей. Згідно з науковими даними, опублікованими в журналі по нейронаукам Journal of Neuroscience, навчання музиці у віці до семи років може надати значний вплив на розвиток мозку. У тих, хто в ранньому дитинстві освоював акорди, як правило, відзначаються більш міцні зв'язки між ділянками мозку, що відповідають за рухову активність.

Музика заряджає нас емоціями. Напевно кожен може згадати ситуацію, коли музика змушувала посміхнутися або засумувати. Науково доведено, що при слуханні мелодійної музики відбувається викид дофаміну, який дарує мозку відчуття ейфорії. Багато людей використовують це — свідомо чи ні — коли вмикають музику, щоб створити певний настрій.

Музика покращує просторово-тимчасове мислення. Дослідження показали, що просторово-тимчасові завдання (робота з фізичними об'єктами у двовимірному та тривимірному просторах і використання просторового мислення для побудови різних структур тощо) вирішуються в тих областях мозку, які стимулюються музикою.

Музика безпосередньо впливає на мозок. Нейробіолог Гордон Шоу з Каліфорнійського університету (США) у 1990-х роках довів, що здійснення розумових операцій в мозку має "музичний" характер. Це означає, що зовнішня музика здатна впливати на розумову діяльність, порушуючи ті або інші нейронні ланцюги.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що музика дозволяє визначити рівень інтелекту людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!