Головна Новини Дозвілля ЗСЖ Заборона на електронні сигарети не принесе відчутної користі, - NYT
commentss НОВИНИ Всі новини

Заборона на електронні сигарети не принесе відчутної користі, - NYT

Спроби заборонити продаж електронних сигарет у США не принесе помітної користі, а навпаки — буде мати негативний ефект

22 листопада 2019, 12:55 comments2317
Поділіться публікацією:
Заборона на електронні сигарети не принесе відчутної користі, - NYT

Останнім часом влада деяких штатів США намагається заборонити продаж ароматизованих електронних сигарет. Проте такі заборони є поганим варіантом, пише New York Times.

"Заборони не гарантують, що підлітки не отримають електронні сигарети. До того ж заборони будуть стимулювати людей, які вже використовують електронні сигарети (а це 11 млн. курців у США), вибирати між традиційними сигаретами (які залишаються широко доступними, хоча вони більш небезпечні, ніж електронні), та товарами для вейпінгу з чорного ринку", – прогнозують в New York Times.

Видання відзначає, що товари для вейпінгу, придбані саме на чорному ринку, є основними "підозрюваними" у недавньому спалаху травм легенів у вейперів в деяких регіонах США. І тому заборони на легальні електронні сигарети швидше посилять кризу, а не послаблять її.

На думку газети, стратегічно кращий, хоча і більш складний варіант — створення системи громадської охорони здоров'я, яка буде достатньо сильною для боротьби з курінням в довгостроковій перспективі. Адже знизити рівень куріння звичайних сигарет допомогли не заборони на сигарети, а підвищення обізнаності суспільства про ризики куріння.

Автори матеріалу зазначають, що потрібно не забороняти електронні сигарети, а удосконалити законодавчий контроль над ними. Зокрема, нещодавно ухвалений Конгресом законопроект вводить обов'язкову верифікацію віку для будь-яких покупок електронних сигарет через Інтернет.

New York Times радить наслідувати досвід Великобританії, де вдалося зробити електронні сигарети доступними для дорослих, які не змогли кинути палити звичайні сигарети. При цьому в країні не виникло проблеми вейпінг-залежності серед молоді.

Експерти пов'язують ці успіхи з системою регулювання електронних сигарет у Британії. Там упаковка і реклама суворо регулюються — заборонені яскраві, барвисті етикетки або рекламні кампанії, орієнтовані на підлітків. І вміст нікотину обмежений законами. У США, де немає таких обмежень, електронні сигарети часто містять в два рази більше нікотину, ніж у Британії.

Також газета пропонує інвестувати в охорону здоров'я і наукові дослідження по боротьбі з нікотиновою залежністю. За даними газети, система агентств, які регулюють та контролюють питання тютюнопаління, настільки застаріла, що "до цих пір використовує в своїй роботі факс-апарати і компакт-диски". Нещодавно Конгрес виділив 100 млн. дол. на модернізацію згаданих агентств.

Як пише New York Times, люди досі далеко не все знають про електронні сигарети – наскільки безпечно їх довгострокове використання, наскільки серйозні ризики для тих, хто вживає звичайні та електронні сигарети? Щоб відповісти на ці питання, потрібні серйозні наукові дослідження.

А тому зараз у світі все більшої популярності набуває такий підхід до проблеми: якщо не куриш — не починай, якщо куриш — кидай, якщо не можеш кинути — переходь на менш шкідливі альтернативи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!