Головна Новини Дозвілля ЗСЖ E-cigarette summit 2019: експерти обговорили плюси і мінуси електронних сигарет
commentss НОВИНИ Всі новини

E-cigarette summit 2019: експерти обговорили плюси і мінуси електронних сигарет

У Лондоні 14 листопада, у Всесвітній день відмови від куріння, пройшов 7‑й щорічний E-cigarette Summit в Лондоні, під час якого фахівці обговорили наукові дослідження електронних альтернатив сигаретам і дані про їх вплив на громадське здоров'я

3 грудня 2019, 16:46 comments4941
Поділіться публікацією:
E-cigarette summit 2019: експерти обговорили плюси і мінуси електронних сигарет

Окрему увагу експерти приділили державному регулюванню продуктів, які містять нікотин. Лейтмотивом обговорення політики зменшення шкоди стали особливості використання електронних систем доставки нікотину (ЕСДН).

Так, професор епідеміології та директор Британського центру вивчення тютюну і алкоголю Джон Бріттон оприлюднив результати досліджень, які показали, що ЕСДН на 90-95% менш шкідливі в порівнянні зі звичайними сигаретами. Більше того, ймовірність розвитку захворювань, пов'язаних з курінням, при використанні таких систем не перевищує 5%.

Фахівці обговорили і скандал з постраждалими вейперами в США. Бріттон висловив переконання, що спалах захворюваності пов'язаний з вживанням ТГК (головного психоактивного компонента канабісу) і вітамін Е ацетату. Ці елементи містилися в рідинах для електронних сигарет, які купувала переважно молодь у неліцензованих продавців. Ці випадки з масовими отруєннями вейперів тільки підтверджують необхідність держрегулювання всієї продукції, призначеної для курця.

У той же час, за межами США не спостерігалися такі загострення у людей, які курять електронні сигарети. Виконавчий директор АЅН (Action on Smoking and Health) Дебора Арнотт зазначає, що у Великобританії таких наслідків вдалося уникнути завдяки регулюванню альтернативних продуктів у відповідності зі стандартами Директиви ЄС. Документ обмежує вміст нікотину в електронних сигаретах до 20 мг/мл. А в США утримання нікотину в деяких продуктах доходить до 59 мг/мл.

"Британський підхід до скорочення куріння заснований на трьох принципах: комунікація, регулювання та дослідження", – резюмувала Лінда Баулд з Единбурзького університету.

Основою підходу є інвестиції, підтримка досліджень, здійснення пропорційного регулювання (найбільш шкідливі продукти роблять найменш доступними, і навпаки) і спілкування з зацікавленими групами (курцями і медичними працівниками). Завдяки цьому, Великобританія зайняла перше місце в світі за індексом Global Tobacco Industry Interference Index за опір впливу тютюнової промисловості.

Крім того, електронні системи в три рази ефективніше нікотинозамісної терапії (НЗТ). Вони дозволяють 70 тисячам курців щорічно позбуватися шкідливої звички. Ці системи виключають утворення диму, дозволяють зберегти ритуал споживання і дозу нікотину, яка надходить у кров. При цьому ступінь шкоди для здоров'я зменшується.

Проте деякі вчені відкидають ефективність даних систем. Так, Сара Джексон з Департаменту біхевіорістичних наук і здоров'я університету Лондона надала дані, згідно з яким куріння продовжує зменшуватися по мірі збільшення частоти використання електронних сигарет. А курці, які контактують з вейперами, мають більше мотивації кинути палити. Ймовірність такого рішення збільшується на 20%. Користувачі, які одночасно використовують електронні системи і курять сигарети більш мотивовані на повну відмову від куріння, ніж курці тільки електронних сигарет.

Грецький кардіолог Константінос Фарсалінос виступив з доповіддю, в якій вказується, що електронні сигарети впливають на серцево-судинну систему так само, як і кофеїн, і не завдають довгострокової шкоди, а нікотинозамісна терапія має такий самий ефект.

Професор Рон Борланд з університету Мельбурна, в свою чергу, головною проблемою відмови від куріння назвав те, що лікарі не можуть запропонувати курцям електронні альтернативи. Він також оприлюднив результати опитування, проведеного в Австралії, Великобританії, Канаді та США. Згідно з отриманими даними, 29% респондентів ніколи не отримували корисних порад, 43% корисних порад припадали на колег, друзів або членів сім'ї, а 20% – на спеціалізованих роздрібних продавців. Лише у 2,6% випадків рекомендації перейти на електронні сигарети давали лікарі.

Технічний директор IBVTA Ліам Хамберстоун, у зв'язку з цим, назвав вейп-магазини необхідною складовою боротьби з курінням. Добре підготовлений персонал цих магазинів з великим досвідом, допоможе проконсультувати курця.

Фахівці також зійшлися на думці, що остаточне рішення щодо впливу електронних сигарет на організм людини можна прийняти лише після проведення масштабних досліджень. Проте вже зараз ЕСДН показує зниження кількості курців, що підтверджується досвідом розвинених країн. Так, у Великобританії кількість курців за 5 років скоротилася до 14,7%. Паралельно знизилися захворюваність та витрати на лікування.

Зазначимо, вчені стверджують, що альтернативні продукти для куріння не є повністю нешкідливими, хоча їх шкода істотно нижче в порівнянні зі звичайними сигаретами. За словами експертів, електронні сигарети призначені для тих, хто не хоче відмовитися від куріння або має невдалий досвід кидання палити.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!