Музика під час бігу: в чому небезпека і користь

Плеєр з навушниками — популярний аксесуар для бігунів

В спортивних громадах збірки музики для тренувань зустрічаються частіше, ніж збірки самих вправ. Тим не менш, багато фахівців вважають, що бігати краще без музики. І ось які в них доводи.

Є думка, що музика під час бігу перевантажує організм. Вона не дозволяє атлету оцінити інтенсивність тренування, оскільки блокує всі інші звуки навколишнього середовища. У спортсмена знижується реакція, збивається природний ритм бігу, він починає підлаштовуватися під ритм в навушниках.

До того ж музика збиває з природного ритму: може порушитися дихання, частота кроків і робота рук. Неможливо підібрати музику так, щоб ритм всіх треків збігався з частотою дихання. Як наслідок, порушується техніка бігу.

Вчені стверджують, що біг з музикою викликає звикання. Ось чому деякі бігуни не представляють пробіжки без навушників. Деякі тренери вважають, що у професійному спорті, де на першому плані, досягнення, сила, реакція і витривалість атлета — музиці не місце.

І в тей же час, завдяки музиці пробіжки здаються більш легкими, людина може пробігти більше, у нього поліпшується настрій і самопочуття.

Дослідження продемонстрували, що музика на 10 % знижує сприйняття рівня складності тренування. Вона просто блокує внутрішні імпульси, які "повідомляють" про втому внутрішніх органів і м'язів. Через це блокування атлету складно оцінити рівень навантаження, тому він біжить швидше і більше, ніж без музичного супроводу. Також музика корисна для тих, хто бігає на доріжці в спортзалі: завдяки їй тренування здаються не такими нудними і одноманітними.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що знайдено взаємозв'язок між музикою і рівнем інтелекту.