Головна Новини Дозвілля саморозвиток Десятка знаменитих циган
commentss НОВИНИ Всі новини

Десятка знаменитих циган

Рівне 180 років тому в Парижі вийшов друком роман Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері», а Есмеральда стала однією з найбільш знаменитих представниць циганського світу

16 березня 2011, 15:30 comments4044
Поділіться публікацією:
Десятка знаменитих циган

1. Хоакін Кортес. З наменітий танцюрист фламенко

Знаменитого танцюриста фламенко і балету, хореографа і актора журнал "Elle" включив в десятку найсексуальніших чоловіків світу. Народжений в Іспанії Кортес сам себе називає "полумавром-полуциганом". Його батько — з північноафриканських циган-кале, які серед іспанських циган мають прізвисько "маври". Завдяки дядькові — професійному танцюристу фламенко Крістобаль Рейесу — Хоакін в 12 років почав займатися танцями і вже у віці 15 років був прийнятий в трупу Національного балету Іспанії (в той час його очолювала Майя Плісецька). У 1990 році, у віці двадцяти одного року, Хоакін покинув трупу Національного балету Іспанії, де був солістом, і самостійно поставив балет "Кармен" в Вероні. А в 1992 році створив свою власну трупу "Joaquin Cortes Ballet Flamenco", з якою і понині успішно гастролює по всьому світу. Але Кортес знаменитий не тільки тим, що прекрасно танцює. У 2000 році він організував кампанію "Stop Antigypsyism" ( "Стоп ромофобія!"), А в лютому 2007 року Кортес став другим в історії послом циган в Європейському союзі.



2. Тоні Гатліф. Кінорежисер. Володар призу Каннського кінофестивалю як кращий режисер

Майбутній кінорежисер народився в 1948 році в Алжирі, в родині змішаного походження: батько — алжирський Кабіл (бербер), мати — з сім'ї циган-кале. Дитинство Мішеля Дахмані (справжнє ім'я Ґатліфа) пройшло в злиднях, а головною розвагою для хлопчика стали фільми, які показував шкільний учитель. У віці 12 років батьки заявили, що мають намір одружити Тоні на обраної ними дівчинці. Від одруження Гатліф втік до Франції, де спершу заробляв на життя чищенням черевиків, а після роботою матросом. Але захоплення кінематографом не покинула Ґатліфа: він закінчує драматичні курси, грає в театрах і на телебаченні, а в 1974 році дебютує і в кіно, у фільмі Жерара Піреса "Акт агресії". Незабаром після цього Гатліф почав знімати власні фільми, більшість з яких присвячені життю циган. Популярність прийшла до нього четвертим фільмом — знятої в 1983 році стрічкою "Циганські барони". У 2004 році Тоні Гатліф отримав приз Каннського кінофестивалю як кращий режисер за фільм "Вигнанці", а його стрічка "Дивний чужинець" свого часу була удостоєна декількох нагород на міжнародних кінофестивалях. Сьогодні на рахунку режисера — 18 фільмів, 16 кіносценаріїв, в 7 кінофільмах він виступив як актор.

3. Микола Сліченко. Артист. Єдиний з циган, удостоєний звання Народний артист Радянського Союзу

Микола Сліченко народився в 1934 році під Бєлгородом, в сім'ї осілих циган-сервов. Після війни сім'я оселилася в циганському колгоспі у Воронезькій області, але Микола, який почув про існування циганського театру "Ромен" в Москві, мріяв про московській сцені. І в 1951 році його, шістнадцятирічного, прийняли в перший в світі циганський театр, правда, всього лише артистом допоміжного складу. Але вже через рік, в неповні 18 років, Сліченко довірили головну роль у виставі "Чотири нареченого" за п'єсою І. Хрустальова. Саме після цієї постановки актора почали вводити в спектаклі поточного репертуару. На сьогодні Микола Сліченко зіграв понад 60 ролей в рідному театрі, знявся в ряді фільмів, серед яких — знаменита "Весілля в Малинівці". Але Сліченко став не тільки актором: закінчивши Вищі режисерський курси, в 1977 році він стає режисером театру "Ромен". Пізніше, в жовтні 1978 року, Сліченко створив на базі Музичного училища імені Гнесіних спеціальну студію для підготовки професійних кадрів для театру "Ромен". Сьогодні "Ромен" — один з найзнаменитіших циганських театрів в світі. А Микола Сліченко — єдиний циган, удостоєний звання Народного артиста СРСР (1981 рік).

4. Йоганн Вільгельм "Рукелі" Тролльман. Чемпіон Німеччини по боксу в напівважкій вазі

Німецький боксер Тролльман народився в 1907 році в циганській сім'ї. Знаменитим "Рукелі" став в кінці двадцятих: серед чоловіків він був популярний за спортівник досягнення і роботу ніг, звану "танцем Тролльман", а серед жінок — ще і за навмисну галантність, а також привабливий зовнішній вигляд. У 1929 році він перейшов в професійний спорт, а в 1933 році, незважаючи на моральний тиск з-за свого походження, взяв участь у бою за титул чемпіона Німеччини. Після шести раундів противник Йоганна явно програвав, і організатори бою оголосили нічию. Розгнівана публіка збунтувалася і Тролльман все-таки оголосили чемпіоном. Але через шість днів боксера сповістили про те, що з-за "поганого боксу" він позбавлений титулу. Поєдинок був організований повторно, проте його улаштовувачі заборонили Тролльману застосовувати фірмову тактику ухилення від ударів. Боксер з'явився на бій з випаленої перекисом волоссям і запудренной білого шкірою, немов карикатура на образ "істинного арійця". Під час бою він стояв нерухомо, не ухиляючись від жорстоких ударів, а після п'яти раундів Тролльман просто впав на ринг. У 1938 році Тролльман разом з тисячами інших циган стерилізували, а в 1939 році призвали в армію. Після поранення боксера визнали непридатним до військової служби і в 1941 році відправили до концентраційного табору Ноєнгамме. Там він і загинув у 1944 році. В кінці 2003 року, через 70 з гаком років, Німецький боксерський союз офіційно повернув Йогану Тролльману пояс чемпіона, а десятиліттям раніше, в 1993 році, Рукелі був офіційно оголошений чемпіоном Німеччини в напівважкій вазі.

5. Блаженний Сеферіно Хіменес Малья. Покровитель циган в католицькій церкві

Сеферіно Малья народився в 1861 році в католицькій циганської сім'ї в Іспанії. Майже сорок років майбутній священик вів кочовий спосіб життя і займався продажем коней. Причому, прославився як чесний торговець. Незважаючи на свою неграмотність, Малья учив циганських і бідних іспанських дітей основам християнства, молитвам, а також Біблії, яку сам знав дуже добре. Крім того, він дозволяв розбрати серед циган, а також їх спори з оточуючими. У 1926 році Сеферіно став членом Третього Францисканського Ордену — жебракуючого чернечого ордену, заснованого святим Франциском Іссізскім і проповідує апостольську бідність, аскетизм і любов до ближнього. Але в 1936 році в Іспанії почалася громадянська війна, що супроводжується релігійними гоніннями. За легендою, Сеферіно Малья загинув, намагаючись захистити священика від арешту. При затриманні поліцейські запитали цигана, чи є у нього зброю. "Є, і ось воно!" — відповів той, дістаючи з кишені чотки. Священика вбили разом з іншими священнослужителями, а тіло скинули у братську могилу. У 1997 році Сеферіно Хіменес Малья був зарахований Папою Римським, Іваном Павлом II, до лику блаженних. День його пам'яті в католицтві — 4 травня.

6. Златан Ібрагімович. Футболіст.

Відомий футболіст з циганськими країнами народився в 1981 році в Швеції. Футболом почав займатися у віці шести років, а вже через два роки став виступати за дитячу команду шведського клубу "Балкан", в якій грали тільки вихідці з балканських країн. У 15 років Ібрагімович був близький до того, щоб залишити заняття футболом, зосередившись на роботі в доках міста Мальме, однак тренер його команди умовив перспективного хлопчика продовжувати тренуватися і грати. Закінчивши дев'ять класів, Златан кинув навчання і повністю переключився на футбол. У 1996 році шведський футболіст підписав свій перший професійний контракт з "Мальме". Гра молодого форварда зацікавила головного тренера лондонського "Арсеналу" Арсена Венгера, але Ібрагімович, провівши половину сезону в Швеції, перейшов в амстердамський "Аякс". Сума трансферу склала 7,8 мільйона євро (10,5 мільйона доларів). У сезоні 2001/02 швед в складі "Аякса" став чемпіоном Голландії. Гол, забитий Ібрагімовичем в ворота "Бреди" 22 серпня 2004 року, був названий глядачами каналу "Євроспорт" голом року. У тому ж році Златан перейшов в туринський "Ювентус", який заплатив за нього 19 мільйонів євро (25,6 мільйона доларів). У першому ж сезоні Ібрагімович забив 16 голів в Серії А і був названий вболівальниками клубу кращим гравцем, а 14 листопада 2005 року був удостоєний звання кращого шведського футболіста. Влітку 2006 року Ібрагімович перейшов в міланський "Інтер", сума трансферу склала 24,8 млн. Євро. У сезоні 2008/09 Златан з 25 м'ячами став найкращим бомбардиром італійського чемпіонату. У липні 2009 року футболіст перейшов в каталонську "Барселону", ставши найдорожчим її придбанням — 46 млн. Євро. На його презентацію прийшли 62 тисячі уболівальників, а за півроку в команді Златан виграв Суперкубки Іспанії і Європи і чемпіонат світу серед клубів. У збірної Швеції форвард дебютував в 2001 році. На Євро-2004 він уже був лідером національної команди і став автором найкрасивішого голу чемпіонату Європи, який він забив п'ятою в ворота Італії.

7. Будулай Романов. Коваль. Герой Великої вітчизняної війни.

Будулай - вигаданий циган, головний герой роману письменника Анатолія Калініна, втілений на екрані акторами театру і кіно Євгеном Матвєєвим, Міхаєм Волонтіром і Отаром Мегвінетухуцесі в радянських і російських художніх фільмах і серіалах. Він — чоловік передпенсійного віку, мандрівний по просторах Радянського Союзу в повоєнні роки. Ветеран війни, нагороджений орденами і медалями, грає на гітарі і має особливу любов до коней. За професією Будулай — коваль. Після того як мандри приводять його в донський хутір Вербний, Будулай переймається батьківськими почуттями до місцевого хлопчикові Вані, який, по всій видимості, насправді його син. Прототипом відомого цигана став фронтовик-розвідник, циган на прізвище Іщенко. Письменник Анатолій Калінін побачив його в госпіталі під час нагородження орденом Червоної Зірки. Правда, в оригінальному творі Будулай гине, проте в сценарій фільму були внесені зміни, так що став народним героєм циган залишився в живих.

8. Есмеральда. Танцівниця. Французька дівчинка, яку викрали циганами.

Насправді, в романі Віктора Гюго Есмеральда — незаконнонароджена дочка повії-італійки, вкрадена іспанськими циганами. Дівчинку звали Агнеса, проте викрадачі дали дівчинці ім'я Есмеральда, що означає "Ізумруд". Але в постановках і екранізаціях роману подробиці народження героїні зазвичай опускаються, так що Есмеральда зображується циганкою. Крім того, часто обігрується значення її імені: циганка або зеленоока, або одягнена в зелену сукню. Циганське походження Есмеральди міцно закріпилося за нею і після мюзиклу "Нотр-Дам де Парі", поставленого в Парижі восени 1998 року. Він потрапив до Книги Рекордів Гіннеса, як мав найуспішніший перший рік роботи. А пісня "Belle" була визнана у Франції кращою піснею п'ятдесятиріччя. У кінематографі ж найкращим екранним втіленням Есмеральди критики вважають Джину Лоллобріджиду в екранізації 1956 року. Актриса першої зважилася зіграти циганку босою, а через багато років створила скульптуру, що зображає Есмеральду в танці.

9. Кармен. Фатальна іспанська циганка.

Іспанське ім'я "Кармен" утворено від епітета Богородиці "Мадонна гори Кармель", де відбулося її явище. Найвідомішим власником цього імені стала циганка, вигадана французьким письменником Проспером Меріме. Новела "Кармен", в якій Меріме описав циганські звичаї і пристрасну циганку, стала одним з найвідоміших творів письменника. Саме цей сюжет ліг в основу однойменної опери Жоржа Бізе, популярність якої не згасає і в наш час. Правда, прем'єра опери, що відбулася в Парижі 3 березня 1875 року закінчилася повним провалом: глядачі виявилися неготовими до реалістичного зображення пристрастей циганки Кармен. Однак сьогодні опера — одна з найпопулярніших театральних вистав, що обійшли сцени практично всього світу. Родіон Щедрін за мотивами опери Бізе поставив балет "Кармен-сюїта", комедійну інтерпретацію новели в 1915 році зняв Чарлі Чаплін, екранізації твору Меріме вийшли в Іспанії, Італії, Франції, Росії (серед них — нагороджений двома призами Венеціанського кінофестивалю фільм "Ім'я: Кармен "Жана-Люка Годара), а в 2001 році Жозеф Гей РамаКо зняв музичну інтерпретацію історії Кармен, перенісши дію в Африку.

10. Циганка Аза. Сторона любовного трикутника.

Героїня повісті польського письменника Юзефа Крашевського "Хата за селом" стала відомою завдяки українському драматургу Миколі Старицькому, який написав за мотивами твору поляка драму "Циганка Аза". Історія любовного трикутника — молодий циган Василь закоханий в сільську красуню Галю і одночасно в яскраву циганку Азу — до сих пір з успіхом йде на сцені багатьох драматичних театрів. Через пристрастей, що розвернулися в драмі, циганку Азу навіть називають "українською Кармен". Фатальну героїню драми навіть увічнили в кіно: в 1987 році на Київській кіностудії імені Довженка режисер Григорій Кохан зняв стрічку за мотивами твору Миколи Старицького.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Тереза Маевская
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!