Головна Новини Дозвілля саморозвиток Як правильно ставити цілі та досягати їх
commentss НОВИНИ Всі новини

Як правильно ставити цілі та досягати їх

Вміння ставити цілі — не надприродний дар, а корисний навик

20 березня 2020, 21:00 comments1531
Поділіться публікацією:
Як правильно ставити цілі та досягати їх

Для того, щоб постійно розвиватися і досягати вершин у своїй кар'єрі, необхідно навчитися правильно формувати собі цілі і аналізувати шляхи до їх досягнення. Але як це зробити?

Сформулюйте мету

Ваша мета повинна бути великою, щоб її досягнення було пов'язано з реалізацією безлічі дрібних завдань. Такий підхід більш ефективний і дає кращу мотивацію, ніж постановка безлічі дрібних цілей.

Протестуйте свою мету

Випробуйте вашу мету на відповідність критеріям ефективності, що використовуються в науці цілепокладання. Найпростіший і зрозумілий метод оцінки пропонує система SMART. Критерії закладені вже в самій її назві:

- Конкретність. Думаючи про вашу мету, ви повинні уявляти інструменти по її досягненню. Наприклад, "хочу схуднути", а "хочу схуднути на 5 кг".

- Вимірність. Мета не повинна бути абстрактною, її слід висловити в будь-яких одиницях вимірювання. У нашому прикладі це кілограми.

- Досяжність. Продовжуючи приклад, неможливо скинути 5 кг за три дні, принаймні, безпечним для здоров'я способом. Тому необхідно ставити мету реальну.

- Актуальність. Потрібно оцінити мету з точки зору її важливості в даний момент, якщо вона короткострокова, або в майбутньому, якщо вона носить довгостроковий характер. Дійсно, вам варто схуднути на 5 кг?

- Обмеженість по часу. Встановлення певного тимчасового періоду для реалізації мети дозволить приступити до неї як можна швидше, а також створить мотивацію для підтримки заданого темпу.

Задайте собі питання

Запитайте себе, чи хто-небудь до мене вже досягав подібних цілей? Цілепокладання передбачає автоматичне включення креативного мислення, після того як курс буде задано. Але набагато раціональніше проаналізувати досвід інших людей, ніж самому повторити всі їх помилки.

Вивчіть історії людей, які досягли подібних цілей

Всупереч розхожій думці, той, хто вчиться на чужих помилках, досягає швидше позитивного результату.

Складіть план

На основі вивчених даних складіть власний план дій, в якому будуть враховані саме ваші вихідні умови.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як навчитися швидко приймати правильні рішення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!