Головна Новини Чоловік полювання та рибальство Вірний друг у поході: як правильно вибрати ніж
commentss НОВИНИ Всі новини

Вірний друг у поході: як правильно вибрати ніж

Які ножі будуть вам корисні під час туристичного походу

1 серпня 2019, 14:38 comments2335
Поділіться публікацією:
Вірний друг у поході: як правильно вибрати ніж

Почувши фразу "туристичний ніж", багато хто уявляє собі великий важкий нескладний клинок, схожий на мисливський. Дійсно, ще 10-15 років тому в походи брали саме такі ножі, адже вони були потрібними і замінювали відразу кілька інструментів. Ножем кололи дрова, відкривали консерви, стругали кілки і при необхідності добували їжу.

Але в сучасних умовах мова не йде про виживання — в 95% випадків все що вам потрібно, це приготувати сніданок і нарізати щось для столу. Використання величезного мисливського ножа в таких випадках створить більше незручностей, ніж комфорту. Немає сенсу тягнути в рюкзаку зайву вагу, якщо ви просто йдете відпочити на природі або подихати гірським повітрям.

s9A2MXu2mpuZiC-uj7Jew4Opk.jpg

Який же ніж слід брати в походи? Легкий і надійний. Не треба брати багато: 2-3 різні за величиною ножі буде цілком достатньо навіть для великої компанії з 10 осіб. Якщо ви йдете один або з двома-трьома особами, то візьміть один універсальний ніж з довжиною леза більше 50 мм.

Якщо ви звичайний користувач, а не експерт або фанат заліза, то найпростіший спосіб купити хороший ніж — це довіритися бренду і врахувати свої побажання. Вам не обов'язково знати все про типи сталі, заточку і форми леза, але варто врахувати кілька основних характеристик.

Існує два типи ножів — складні й нескладні. Складаний ніж компактний і безпечний, його можна помістити навіть в маленьку кишеню рюкзака або штанів. Також часто складні ножі містять різні додаткові інструменти типу консервного ножа, пилки або викрутки, які можуть заощадити простір і стати в нагоді під час походу. Але подумайте і про їх недоліки.

Zf0TzN5xiVePiG2Xzw9pUlijc.jpg

Складаний ніж має набагато більше вразливих місць у порівнянні з класичними моделями, тому він обов'язково повинен бути якісним. Важлива деталь: бажано, щоб складаний ніж мав фіксатор леза. Це не тільки додаткова зручність при роботі, але і ваша безпека. Серед виробників недорогих доладних ножів можна порекомендувати Opinel, Ganzo і трохи дорожчий Victorinox. Серед певних моделей ідеальними по співвідношенню ціна / якість / функціонал є французький ніж Opinel №8 VRI з довжиною леза 85 мм і швейцарський Victorinox Climber (крім самого леза має ще 13 інструментів).

Основна перевага нескладного ножа — надійність. Крім того, він вимагає менше догляду (не треба підкручувати і змащувати) і легкий у заточці. З недоліків: такі ножі треба носити в чохлі чи піхвах, вони більш громіздкі і важкі. Зверніть увагу на ножі від бренду Mora (Morakniv of Sweden).

ZLl7n86P3K_Q7jfJfpXz8BftU.jpg

Компанії Opinel i Morakniv виготовляють леза своїх ножів з двох типів сталі: з вуглецевої сталі — carbon steel з нержавіючої сталі inox або stainless steel. Вуглецева сталь твердіша звичайної, а значить, вона довше буде залишатися гострою. Але заточити такий ніж важче, особливо під час походу. Також вона легко піддається корозії: щоб її уникнути, треба ретельно мити ніж після використання і витирати насухо. Якщо на лезі з'явилися плями, його необхідно полірувати дрібнозернистими пастами для полірування (типу паста ГОИ). Або насолоджуватися брутально-чорним виглядом клинка. Леза з нержавіючої сталі не так довго тримають заточку, але вони є більш практичними і більш стійкими до корозії. Якщо ви хочете взяти один універсальний ніж, то все ж краще вибрати stainless steel, наприклад, Morakniv Companion MG (S).

Як повідомляло видання "Коментарі", для чоловіка дуже важливо подолати низьку самооцінку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!