Головна Новини Чоловік літак Топ-5 найвідоміших авіарекордів в історії
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-5 найвідоміших авіарекордів в історії

Сучасним пілотам, як професіоналам, так і любителям, є до чого прагнути

5 вересня 2019, 16:30 comments2239
Поділіться публікацією:
Топ-5 найвідоміших авіарекордів в історії

Протягом багатьох століть люди думали над тим, як підкорити небо. У 1783 році братами Монгольф'є була винайдена повітряна куля. А в 1890 році британець Томас Мой здійснив перший політ на апараті, який своїми обрисами поверхово нагадував літак.

Польоти на перших літаках були уділом хоробрих, відчайдушних молодих людей. Недарма аси Першої Світової війни були в основному хлопцями, трохи старше двадцяти років.

Але зараз мова не про війну. Щоб підкорити небеса і стати героєм, зовсім не обов'язково когось збивати. Історія про п'ять найвідоміших авіаційних рекорди доведе нам це.

98nDjKPW1N4vjMpYOuzR3lEq_.jpg

Історія авіаційних рекордів немислима без досягнень, здійснених братами Райт 17 грудня 1903 року. В цей день вони вчинили на літаку Wright Flyer чотири перших у світі польоти, кожен з яких був рекордним по відношенню до попередніх по дальності і тривалості. У підсумку зупинилися на показниках 260 метрів і 59 секунд.

Ye0XQX3rZITfhkNmrzuNCeTo7.jpg

20-21 травня 1927 року американський льотчик Чарльз Ліндберг здійснив політ, який досі залишається найбільш відомим в історії світової авіації. На літаку з поетичною назвою "Дух Сент-Луїса" він вилетів з Нью-Йорка, а через 33,5 години приземлився в аеропорту Ле Бурже біля Парижа. Це був перший одиночний переліт через Атлантичний океан.

z_uXwbLFOSfw8afbA_PmtdrWq.jpg

Наступний авіаційний рекорд подібного масштабу був поставлений лише у 1935 році Амелією Ерхарт. Брава американка на своєму літаку Vega 5b першою у світі здійснила одиночний переліт через Тихий океан, стартувавши з Гавайських островів і приземлившись через 18 годин і 16 хвилин в місті Окленд в Каліфорнії. 2 липня 1937 року Ерхарт загине, намагаючись облетіти на літаку навколо Земної кулі.

HU2CpV2D8NZ0k-yvod5AL-Unv.jpg

16-18 січня 1957 року три американських важкі бомбардувальники В-52B здійснили перший в світі кругосвітній безпосадочний переліт. Під час польоту вони тричі поповнювали паливо від літака-дозаправщика. За 45 годин 19 хвилин ці стратосферні фортеці (так перекладається на українську їх прізвисько Stratofortress) подолали в повітрі дистанцію у 39165 кілометрів.

R9XLwp3g6UWNXiEYeSCigkViX.jpg

Іноді факт встановлення нового рекорду сам по собі стає рекордом. Наприклад, подібне сталося 22 березня 1989 з літаком AH-225 "Мрія", який за час 3,5-годинного польоту встановив відразу 110 нових світових досягнень, таких як максимальна вага вантажу, максимальна злітна маса, а також рекорди швидкості, висоти і дальності польоту для літальних апаратів подібного типу.

Прийшла пора нових авіаційних рекордів. Класичні літаки, звичайно, продовжують розвиватися, але куди більш перспективними і цікавими є літальні апарати з альтернативними джерелами енергії. Першим таким відомим літаком став сонцеліт Solar Impulse, на якому Бертран Пікар і Андре Борщберг здійснили в травні-червні 2013 року політ від західного узбережжя Сполучених Штатів Америки до східного, з Сан-Франциско в Нью-Йорк. У майбутньому вони планують перетнути на Solar Impulse Атлантику, а потім і здійснити навколосвітню подорож.

Також видання "Коментарі" розкаже про п'ять найдорожчих у світі літаків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!