Головна Новини Чоловік полювання та рибальство Найбільш чоловіча професія: хто такі бокораши
commentss НОВИНИ Всі новини

Найбільш чоловіча професія: хто такі бокораши

Робота, за яку бралися лише найвідважніші

31 липня 2019, 11:51 comments3072
Поділіться публікацією:
Найбільш чоловіча професія: хто такі бокораши

Тепер карпатським річками сплавляються на байдарках, а колись — на плотах. Але аж ніяк не для забави. Бокораші, або плотогони — це справжні відчайдухи, які не боялися смерті і щодня ризикували життям.

Перший рульовий пліт потрібно було пов'язати міцніше. На ньому стояли бокораші і довгими веслами направляли плоти подалі від берега, мілини або валунів. Досвідчений плотогон кожну таку небезпеку знав напам'ять, як і кожен вигин ріки, тому заздалегідь готувався до маневру.

Факт 1: На плотогонів треба дуже довго вчитися

Маршрут в десятки кілометрів проходили в безперервному русі. Говорили: "На водія можна вчитися три місяці, а на бокорашів — може і життя не вистачити".

6rhmEy7anH7EwupRgFh-8tLmy.jpg

Факт 2: Керівництво давало бокорашам горілку

Якщо ви колись плавали в гірській річці, то знаєте, що навіть у спекотний день вода в ній холодна. А от сезон у плотогонів тривав з ранньої весни і до пізньої осені, тому крижані хвилі не давали одягу шансів висохнути, а ноги були мокрі завжди. Щоб хоч якось зігрітися — ці чоловіки офіційно отримували від керівництва горілку — на кожного півлітра в теплий сезон і літр — в холодний.

Ви, напевно, також помічали, що карпатські річки не дуже повноводні, особливо влітку. Підняти їх рівень на метр-півтора допомагали так звані кляузи — як тільки досягали потрібного рівня, відкривали шлюзи і бокораші, пригнувшись, стрімко мчали крізь них.

Факт 3: Смерть і каліцтва — звичайна справа

Але річка — це стихія, поведінка якої передбачити неможливо. Найменша помилка і пліт виносило на берег або скелі, а задні плоти підганяли перші. Під тиском течії грубі колоди ламалися, часто забираючи життя самих вождів. Смерть і каліцтва були, на жаль, звичною справою.

yE1WzmfeOC5GBtOy0nmohsZTA.jpg

Втім охочих підкорювати плоти завжди було досить — і основна причина — зарплатня. Наприклад, у часи Радянського Союзу — чоловіки отримували 40 рублів за тиждень, більше ніде таких грошей у карпатських селах неможливо було заробити.

Факт 4: Сплав деревини по річках поширений у багатьох країнах

Франція. Ця професія була поширена на всіх континентах. Наприклад, французи якось спиляли стільки дерев, що загатили всю річку.

Японія. А ось японці змайстрували дерев'яний жолоб і по ньому скачували колоди до річки. А далі тонким ланцюжком пливуть до гирла.

США. Американці побудували спеціальні канали, по яких деревина стрімко мчить по річці. Вони тут настільки бурхливі і повноводна, що в'язати стовбури в плоти немає необхідності, вони і самі пливуть за течією. Якщо ж утворюється пробка — є один перевірений засіб розплутати колоди — вибух.

a7vGU-8l32Lx4zU_AF_Vx3i7m.jpg

Україна. В Україні ж професія бокорашів відійшла в минуле. Останній раз ті сплавлялися в 1979 році. У Німеччині плотогонів ще можна зустріти, але це скоріше данина традиції. У багатьох країнах ліс далі сплавляють, але більше не ризикують життям людей.

Як повідомляли "Коментарі", водителт зможуть дивитися відео за кермом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!