Головна Новини Бізнес економіка МВФ не піде на серйозні поступки Україні щодо газу,- експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

МВФ не піде на серйозні поступки Україні щодо газу,- експерт

Новий прем'єр буде лояльний Фонду

26 липня 2019, 20:13 comments3507
Поділіться публікацією:
МВФ не піде на серйозні поступки Україні щодо газу,- експерт

Місія Міжнародного валютного фонду прибуде до України для початку переговорів про підписання нової кредитної програми відразу після того, як буде сформовано новий уряд.

Видання "Коментарі" запитало у експертів, на які поступки може піти МВФ у співпраці з Україною, в тому числі і в питанні зниження ціни на газ.

Політичний експерт Денис Гороховський впевнений, що умови продовження співпраці України з МВФ багато в чому будуть залежати від особи прем'єр-міністра.

"У будь-якому випадку, це буде людина, яка лояльно ставиться до продовження співпраці з МВФ. А в разі, якщо це буде Владислав Рашкован (заступник виконавчого директора Міжнародного валютного фонду від України), то можна говорити навіть про конфлікт інтересів, та максимального сприяння Фонду на умовах останнього", — зазначив він.

За словами експерта, чинна програма МВФ stand-by на $3,9 млрд містила менше вимог до структурних реформ в Україні і, можливо, цей вектор збережеться. При цьому він сумнівається в поступках з боку МВФ в питанні зниження ціни на газ для населення.

"На практиці це, найімовірніше, зведеться або ж до більш розтягнутого періоду підвищення ціни, або вже формального зниження на кілька відсотків, яка буде позиціонуватися українською стороною як значне досягнення", — констатував Гороховський.

За словами експерта, також можливий варіант, коли МВФ заявить про необхідність підвищення ціни на газ на 20%, а потім, в рамках переговорів погодитися на позначку в 15%.

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук підкреслює, що фактично мова йде про підписання нової розширеної програми з МВФ, яка зазвичай діє 4 роки, а не короткострокової (stand-by, 1-2 роки).

"Розширене фінансування – це і більше питань, які має вирішити наша влада. Це можуть бути земельна реформа, приватизація, посилення децентралізації",- зазначив він.

Кушнірук вважає, що МВФ зараз нерозумно йти на поступки українській владі.

"Поступки не дають можливості вирішувати наші проблеми, доводити реформи до кінця. Поки ціни на енергоресурси невисокі, потрібно "дотискати" реформи, в тому числі ринку газу, створюючи конкурентне середовище. Також слід посилити заходи з енергозбереження, навести порядок з пільговиками. Непопулярні, але потрібні рішення слід приймати саме зараз, поки у влади з народом "медовий місяць", — вважає експерт.

Нагадаємо, представник президента в Кабміні Андрій Герус раніше повідомив, що Україна проситиме МВФ знизити вимоги щодо ціни на газ для населення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: «Комментарии»
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!