Головна Новини Бізнес держсектор У команді Зеленського хочуть продавати держбанки: економісти оцінили ідею заступника голови Офісу президента
commentss НОВИНИ Всі новини

У команді Зеленського хочуть продавати держбанки: економісти оцінили ідею заступника голови Офісу президента

Експерти розповіли, за рахунок чого сьогодні живуть банки і чи будуть їх купувати

31 липня 2019, 16:39 comments1809
Поділіться публікацією:
У команді Зеленського хочуть продавати держбанки: економісти оцінили ідею заступника голови Офісу президента

Державні банки в Україні мають намір приватизувати, причому ця задача повинна бути однією з пріоритетних для команди Володимира Зеленського. Про такі плани в інтерв'ю виданню Bloomberg розповів заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук.

"Банки повинні бути продані в першу чергу. Я хочу, щоб 10 великих системних банків увійшли в Україну", — сказав Гончарук, відзначивши, що незалежність Національного банку України необхідна.

Розмірковуючи про заяви заступника голови Офісу президента, економічний експерт Олександр Охріменко заявив, що нічого у Зеленського не вийде, так, як держбанки України нікому не потрібні.

"Всі банки, той же "Ощадбанк", мають колосальні проблеми з кредитами, які ніколи не будуть погашені і у яких немає ніякої застави, і які найчастіше навіть не обслуговуються. З цих причин купувати ці банки ніхто не буде. Хто захоче купити банк, побачивши, що там на балансі проблеми з кредитами на мільярди гривень, які неможливо вирішити. Навіщо такий банк? Хто його буде купувати? Тому, це все просто балачки. При Порошенко були ці розмови, і при Януковичу. Люди, коли таке говорять, не мають ні найменшого поняття, що таке проблемний кредит, що таке баланс банку і що означає вартість банку. Кризи в Україні у 2008 і в 2015 роках розвалили банківську систему вщент. І банки в Україні взагалі нічого не варті, а тим більше — державні. Ці банки навіть поділити неможливо, тому що людина, якій "подарують" такий банк, подарують борги. Беруть банк, а там боргів на 100 млрд грн., нічого собі "подарунок", — говорить Олександр Охріменко.

Питанням того, хто купить ці банки, задався економіст Борис Кушнірук, який пояснив, що банківська система України загалом, і не тільки державні банки, є інвестиційно не привабливою.

"На сьогодні, банки живуть за рахунок споживчого кредитування, комісій — банківського обслуговування, і велика частина доходів зараз йде за рахунок того, що вони вкладаються в депозитні сертифікати НБУ, або в Облігації внутрішньої державної позики України (ОВДП). Ця модель функціонування банківської системи є вкрай негативною. Вона не стимулює розвиток реального сектора, а саме відсутність розвитку реального сектору, не дає можливість говорити про довгострокову стабільность банківської системи. Тому я не знаю, хто буде купувати ці банки на сьогоднішній момент, за якою ціною", — повідомив економіст.

При цьому, він уточнив, що єдиний банк, який ще можуть продати  — "Укргазбанк". Також, говорить експерт, що необхідно чітко розділити сегменти ринку, де працюють держбанки, щоб вони не займалися конкуренцією між собою.

Такому банку, як "Укрексімбанк" треба просто заборонити займатися роздрібним бізнесом (бізнесом з населенням). Він повинен займатися виключно фінансуванням і кредитуванням діяльності експортних операцій (сприянням експорту). "Укргазбанк" легше продати, як єдиний об'єкт. Він відносно не великий і більш-менш "чистий" на сьогоднішній день. При цьому потрібно дивитися на його реальний внутрішній баланс. А ось "Ощадбанк" так не продати. Його потрібно продавати тільки через акції. Наприклад, спочатку продавати 10-15%. Виставити правильний механізм функціонування, а потім вже можна продавати великі пакети. І таким чином буде відбуватися приватизація", — зазначив економіст.

Він також вважає, що подібні "кроки" повинні змінити саму філософію того, як повинна працювати банківська система.

"Потрібно думати про створення банку другого рівня — український ЄБРР, який не кредитує бізнес і населення, а тільки кредитує банки під проекти, які ті дають. Сам банк другого рівня тоді залучає фінансування, або по лінії уряду, або на зовнішніх рівнях, під значно нижчі процентні ставки, ніж це може бути у звичайних банках. Тому що, він не несе ризиків на повернення коштів позичальників", — говорить Борис Кушнірук.

Також, за словами експерта, на сьогоднішній день всі ці банки вже корпоратизовані. Тобто вони є акціонерним товариством — приватним акціонерним товариством (ПАТ). Приватне, оскільки не публічне, тобто не пропонує своїх акцій на ринку. А не тому, що комусь конкретно належить.

"Загалом, спочатку потрібно розібратися з самою моделлю функціонування економіки і банківського сектору, а потім говорити про те, що робити з кожним з цих банків", — підсумував розмову економіст.

Теж саме, на думку експертів, буде і з приватизацією державних українських підприємств. Навіть, якщо вони оберуть шлях корпоратизації, їх акції нікого не зацікавлять. Так, економічний експерт Олександр Охріменко вважає, що в Україні нічого цікавого на приватизацію просто не залишилося.

"З приватизацією підприємств у них теж нічого не вийде. Те, що залишилося — це дуже мало, а на ці об'єкти бажаючих досить багато. Якщо Зеленський "дасть" одному олігарху, погано буде іншому, з цієї причини теж нічого не вийде. А є такі об'єкти, які не варті гроша. Наприклад, "Укрпошта", от "Нова пошта" — це потужність (але вона приватна, — ред.). Порошенко, коли прийшов до влади, теж говорив про приватизацію. Теж була прес-конференція і навіть поїздили закордоном. І ось, Одеський припортовий завод — повністю провалив приватизацію", — сказав він.

Також, економічний експерт розповів, що швидше за все, акції держпідприємств, як "Укрзалізниця", "Укрпошта" — ніхто не купить. Оскільки для того, щоб їх купили, вони повинні представляти цінність.

"Приватизація і корпоратизація — це те ж саме. Людина купить акції "Укрзалізниці", а платити дивіденди це підприємство буде? Ні. Так з якою метою людина буде купувати акції збиткового підприємства. Просто, щоб ці акції були? Для того, щоб акції дійсно купували, для цього повинен бути певний інтерес. Свого часу на біржі "Ощадбанк" хотів випустити свої акції. Потім вони відмовилися, тому що зрозуміли, що це не реально. Ті, державні підприємства, які залишилися, вони в занедбаному стані. Якщо б вони були прибуткові, це була б інша справа. Ось та ж "Укрпошта" даром нікому не потрібна", — висловив свою думку експерт.

Економіст Борис Кушнірук розповів, що є держпідприємства, які просто неможливо продати. Наприклад, державне підприємство "Енергоатом", або магістральний газопровід в Україні. В цілому, економіст каже, що в країні є до сотні підприємств продати які просто неможливо. А є такі, продати які можна лише частково, а саме те, що не відноситься до монопольної діяльності підприємства.

Раніше, видання "Коментарі" повідомляло, що в НБУ назвали причини, за якими у 104 банків відібрали ліцензії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!