Головна Новини Бізнес економіка Загальний зовнішній борг України становить понад 80% від ВВП
commentss НОВИНИ Всі новини

Загальний зовнішній борг України становить понад 80% від ВВП

У НБУ розповіли про розвиток економіки в найближчі три роки

1 серпня 2019, 12:37 comments2022
Поділіться публікацією:
Загальний зовнішній борг України становить понад 80% від ВВП

Економіка України буде зростати значними темпами: на 3% — у поточному році, на 3,2% — в наступному, на 3,7% — в 2021-му. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як зазначається, НБУ оприлюднив своє бачення щодо розвитку економіки в найближчі три роки. За цей час, облікова ставка буде поступово знижена до рівня 8% (у липні 2019 року вона становить 17%). Також регулятор планує досягти інфляційну ціль в 5% на кінець 2020 року.

"Основні ризики для цих прогнозів: затримка в проведенні подальших реформ, повне припинення транзиту газу Росією через Україну, ескалація військового конфлікту, загострення торговельних воєн у світі. Для успішного проходження пікового боргового періоду навантаження в 2019-2021 роках, фіскальна і монетарна політики мають бути зваженими. Важливим фактором макрофінансової стабільності також відіграє подальша співпраця з МВФ", — кажуть у Нацбанку.

На сьогоднішній день загальний зовнішній борг України становить понад 80% від ВВП.

"Хоча, офіційні цифри враховують також запозичення з низькою ймовірністю повернення (окремі підприємства з неконтрольованих територій) і так звані round tripping операції (внутрішні кредити в межах структури одного бізнесу тощо)", — пояснюють у НБУ.

При цьому, НБУ вдалося поповнити міжнародні резерви. З початку 2019 року станом на сьогодні, 1 серпня, чиста купівля валюти вже складає понад 2,6 млрд. дол. США.

"Курс гривні у липні зміцнювався під впливом ринкових факторів. Пропозицій валюти було більше, ніж попиту на неї. Насамперед завдяки зростанню інтересу нерезидентів до гривневих Облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП). Також цьому сприяли цінова кон'юнктура для українського експорту і порівняно низькі обсяги імпорту", — відзначає регулятор.

Крім цього, додається, що істотний приплив іноземного капіталу в ОВДП, сьогодні, не становить значної загрози для економіки.

"Він не створює ризиків перегріву споживчого попиту, адже фіскальна політика залишається виваженою. Крім цього, на відміну від минулого року, значна частина інвестицій зроблена в довгострокові цінні папери", — йдеться в повідомленні.

Раніше, видання "Комментарии" повідомляло, що НБУ прогнозує зниження інфляції до 6,3% на кінець року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!