Почало діяти єдине маркування органічної продукції

Інформація про харчовий продукт тепер повинна бути точною, достовірною та зрозумілою для покупця

В Україні сьогодні набув чинності закон, яким встановлено основні принципи і вимоги до органічного виробництва. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

Закон "Про основні принципи і вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" повинен вдосконалити українське законодавство із законодавством Євросоюзу у сфері виробництва і обігу органічних продуктів.

Цей закон також сприятиме створенню прозорих умов господарювання, зменшення недобросовісної конкуренції, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків збуту.

Законом встановлюються основні принципи і вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, основи правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції і функціонування ринку такої продукції.

Цим законом визначено правові засади діяльності центральних органів виконавчої влади, суб'єктів ринку органічної продукції і напрями державної політики у зазначених сферах.

Статтею 40 3акону встановлена відповідальність за порушення законодавства у сфері органічного виробництва. Повідомляється, що ті, хто реалізує продукцію, марковану як органічна, будуть нести відповідальність за введення в обіг або реалізацію продукції без сертифіката, засвідчує відповідність процесу виробництва продукції та/або її звернення вимогам законодавства.

У випадку недотримання вимог вони будуть оштрафовані в розмірі від п'яти до восьми мінімальних заробітних плат.

Як повідомляли "Коментарі", 10 липня 2018 року Рада прийняла у другому читанні і в цілому Закон №5448-д про основні засади і вимоги до органічного виробництва, обігу і маркування органічної продукції.

За ухвалення документа проголосувало 237 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

До того ж, в Україні почне діяти реєстр органів сертифікації. Останні будуть надавати відповідні сертифікати про органічне походження продуктів, а Держспоживслужба буде проводити перевірки виробників.